xcounter
#

Фінляндія збільшила свій оборонний бюджет вдвічі: куди окрім F-35 за 10 млрд євро підуть гроші

1758
XA-360 AMV армії Фінляндії (фото: Puolustusvoimat)
XA-360 AMV армії Фінляндії (фото: Puolustusvoimat)

Фінляндія збільшила військовий бюджет, досягнувши його подвоєння у порівнянні з 2020 роком

Збільшення оборонних бюджетів - стала тенденція, яка прослідковується майже у всіх країнах НАТО та докотилась навіть до Японії. Не виключенням стала й Фінляндія, яка вже однією ногою в Альянсі, хоча процес її вступу, разом зі Швецією, розтягнувся вже на пів року.

Фінляндія активно збільшила військовий бюджет, досягнувши його подвоєння у порівнянні з 2020 роком, коли на оборону було витрачено 3 млрд євро, і на 2023 рік витратить вже 6 млрд євро. Звісно значна частина з цих коштів піде на витрати на закупівлю 64 винищувачів F-35A Block 4, постачання та оплата яких у розмірі 10 млрд євро розтягнута на значний часовий проміжок. Зокрема щорічні витрати на цю програму переозброєння оцінені на рівні 1,5 млрд євро.

Читайте також: Скільки техніки та зброї необхідно на 200 тисяч "чмобіків" та чи не лусне російська військова промисловість
F-35A
F-35A (фото: DoD US)

Але поки F-35 будуть надходити до повітряних сил Фінляндії, для F/A-18 Гельсінкі за 0,3 млрд доларів закупила ракети повітря-повітря Sidewinder AIM-9X Block II та високоточні плануючи бомби AGM-154 JSOW. Звісно це вкладення і на майбутнє, але витрати - поточні.

F/A-18
F/A-18 фінських повітряних сил (фото: Puolustusvoimat)
Інші кошти, як пише Defense24, підуть на збільшення кількості боєприпасів для далекобійних ракетних систем M270, яких у строю 28 одиниць. На це може піти 0,5 млрд євро. 0,3 млрд євро підуть на ізраїльські високоточні ракети Spike та 122-мм реактивні снаряди, скоріш за все високоточні, для РСЗВ.

У 130 млн євро обійдуться 38 корейських САУ K9, що дозволить збільшити їхню кількість у строю до 96 одиниць. Ще 75 млн євро підуть на зенітні ракети Bolide від Saab до ЗРК ближньої дії ITO 05. При цьому планується отримати модернізовані версії ракети, скоріш за все мова йде про версію, яка використовується у RBS 70 NG та мають дальність знищення цілей до 9 км.

Не забули у Гельсінкі й про флот, країна веде фінансування проекту з оновлення флоту. Чотири нових багатоцільових корветів Pohjanmaa мають встати в стрій після 2028 року. Витрати за цією програмою загалом складають понад 1,3 млрд євро.

Pohjanmaa корвет фінляндія
Читайте також: Чехія хоче мати аж 62 САУ CAESAR та планує списати до 2026 року всі свої самохідки Dana