xcounter
#

Чехія хоче мати аж 62 САУ CAESAR та планує списати до 2026 року всі свої самохідки Dana

5471
САУ CAESAR, ілюстративне зображення від Nexter Systems
САУ CAESAR, ілюстративне зображення від Nexter Systems

Війна РФ проти України стимулює чехів прискорити модернізацію своєї армії

Міноборони Чехії та французька компанія Nexter Systems 14 грудня 2022 року підписали модифіковану версію контракту на поставку самохідних артустановок CAESAR.

За цим контрактом збройні сили Чехії хочуть замовити 62 таких САУ замість 52, як передбачала попередня версія угоди. Загальна вартість замовлення збільшується на 77 мільйонів доларів, або ж до 437 мільйонів доларів. Про це пише портал Defence Brief.

Читайте також: Скільки зараз коштують155-мм боєприпаси: приклад контракту Rheinmetall на 10 тисяч снарядів
САУ vz 77 Dana збройних сил Чехії, фото ілюстративне

Попередня версія контракту між Чехією та Францією на поставку САУ CAESAR була підписана у вересні 2021 року, передбачала 52 самохідні артустановки "в основному пакеті" та ще + опціон на 12 артустановок. Строк виготовлення та поставки залишився без змін – до 2026 року. Переозброєння на "Цезарі" дозволить армії Чехії списати усі свої самохідні артустановки vz 77 Dana часів "Варшавського договору" (48 одиниць станом на кінець 2021 року).

Міноборони Чехії наголошує, що збільшити замовлення для французької Nexter Systems аж до 62 САУ CAESAR простимулювали загрози, які виникають на тлі війни РФ проти України, і відповідно – бажання Праги прискорити процес модернізації своєї армії.

САУ CAESAR, ілюстративне зображення від Nexter Systems

У вересні 2022 року міністр оборони Франції Франсуа Лекорно заявив, що французька оборонна промисловістьмає скоротити цикл виробництва "Цезаря" від 30 до 24 місяців, щоб це відповідало інтересам обороноздатності країни.

Але схоже, що французам доведеться прискорити виробничий цикл САУ CAESAR також і для того, щоб задовольнити чергу по експортним контрактам. Бо, наприклад, Литва уже хоче придбати у Франції 18 самохідних артустановок Caesar Mark II замість німецьких PzH 2000, офіційний контракт має бути підписаний в найближчий час.

САУ CAESAR збройних сил Франції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Артилерія ЗСУ почала працювати по рашистам "касетними" снарядами RAAM від США