xcounter
#

Чехія почала закупку САУ Caesar для заміни старих vz 77 Dana

2872
Поставка французьких установок для чеських військових має відбутись до 2026 року
Поставка французьких установок для чеських військових має відбутись до 2026 року

За умовами контракту, чеські військові щороку отримуватимуть по 17 французьких самохідних артустановок, які використовуватимуть шасі Tatra

Міністерство оборони Чехії досягло остаточної угоди з французькою оборонною компанією Nexter про поставку 52 самохідних артилерійських установок CAE калібром 155 міліметрів, які мають замінити собою 48 колісних САУ vz 77 Dana. Про це пише польський портал Defence24.

Перемовини про поставку САУ Caesar Франція та Чехія вели ще з 2018 року

Зазначається, що прямий контракт на поставку САУ Caesar для чеського війська буде укладений наприкінці вересня 2021 року. Вартість угоди складатиме 8,5 мільярдів чеських крон або ж 335 мільйонів євро, і це – на 15% менше від очікуваної вартості.

Читайте також: Чеська Excalibur Army на MSPO-2021 вдруге презентувала свою новітню САУ DITA

У вартість контракту, окрім поставки самих САУ, включено також початковий запас боєприпасів і запасних частин, також – підготовка персоналу для обслуговування Caesar.

Франція використовувала свої САУ Caesar під час боїв проти ІДІЛ в Іраку, фото ілюстративне

У контракт Чехії та Франції також закладається опціон на купівлю додаткових 12 артилерійських установок Caesar для поповнення можливих бойових втрат.

Очікуваний рівень локалізації при виконанні цього контракту сягатиме 40%. Зокрема відомо, що усі САУ Caesar від Nexter будуть поставлені на колісне шасі Tatra-815 формулою 8x8.

САУ vz 77 Dana збройних сил Чехії, фото ілюстративне

Перші чотири САУ Caesar для армії Чехії мають бути вироблені на потужностях у Франції, інші 48 – мають бути складені на потужностях чеської промисловості. Поставка артустановок Caesar для збройних сил Чехії відбудеться протягом 2024-2026 років.

Ці САУ будуть поставлені в стрій окремого 13-го артилерійського полку чеського війська, котрі зараз використовує усі 48 самохідних артустановок vz 77 Dana.

САУ vz 77 Dana збройних сил Чехії, фото ілюстративне
Читайте також: Армія Словаччини отримала першу партію САУ Zuzana 2 (фото)