xcounter
#

Чеська Excalibur Army на MSPO-2021 вдруге презентувала свою новітню САУ DITA

4600
Чеська САУ DITA, ілюстративне фото з відкритих джерел
Чеська САУ DITA, ілюстративне фото з відкритих джерел

Перша публічна презентація цієї самохідної гармати відбулась в лютому 2021 року під час виставки IDEX-2021, чи є уже замовлення на цю нову САУ – поки що невідомо. Але зате стали відомими детальні ТТХ самохідної гармати DITA

Чеська оборонна компанія Excalibur Army під 29-ої Міжнародної виставки оборонної промисловості MSPO-2021 провела презентацію своєї новітньої самохідної артилерійської установки DITA, оснащеної гарматою калібром 155 міліметрів. Про це пише польське видання MilMag.

Демонстрація цієї САУ відбулась на спільному стенді компаній Excalibur Army та Tatra Trucks.

Читайте також: MSPO-2021 завершилась, вручені нагороди – українці серед нагороджених

Для самохідної артустановки використовується шасі Tatra T815 VP31M 8×8, аналогічне тому, що використовувалось в самохідних артустановках DANA M1 та DANA M2.

Самохідна артилерійська установка DITA на експозиції виставки MSPO-2021, фото кореспондента Defense Express

Базова особливість САУ DITA – на відміну від свої попередниць, для цієї артустановки використана гармата "натівського" калібру 155 міліметрів, з довжиною ствола 47 калібрів, та кутом підйому ствола до 70 градусів.

Також стали відомі і особливості бортового оснащення цієї САУ. Зокрема, DITA оснащена системою управління боєм (BMS), та цифровою системою управління вогнем з автоматизованою системою прицілювання ASAP (Automatic Setting of Action Action), котра зокрема передбачає опцію вибору боєприпасів та контролю їх навантаження.

Самохідна артилерійська установка DITA на виставочній експозиції, ілюстративне фото з відкритих джерел

DITA також отримала систему самодіагностики, систему кондиціонування повітря із встроєним захистом від наслідків застосування зброї масового ураження.

І також – допоміжний бортовий генератор електроенергії, який окрім всього іншого забезпечує можливість верти артилерійський вогонь із вимкненим двигуном.

Випробування САУ DITA в польових умовах, фото - прес-служба Excalibur Army

Покращений рівень автоматизації забезпечив цій САУ і поліпшений темп ведення вогню – час від заняття позиції до відкриття вогню – менше хвилини, початковий темп стрільби – 6 пострілів/хвилина, постійний темп стрільби – 5 пострілів/хвилина.

Так як DITA має повністю "безпілотну" башту, екіпаж цієї САУ складає лише дві особи.

Самохідна артилерійська установка DITA на виставочній експозиції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Збільшений калібр гармати дав і збільшену відстань стрільби – до 39 кілометрів за умови застосування "класичних" снарядів.

Відомо, що САУ DITA має бойову масу 29 тонн, може пересуватись із швидкістю до 25 км/год у польових умовах, та на швидкості до 90 км/год по шосе, запас ходу – від 300 до 600 кілометрів, залежно від умов пересування.

Самохідна артустановка DITA, ілюстративний рендер від Excalibur Army

По суті, Excalibur Army пропонує своїм покупцям самохідну артилерійську установку, складнішу в експлуатації, аніж її попередниці DANA M1 та DANA M2, головним чином – із-за можливості використовувати снаряди лише "натівського" калібру, і також – із-за складнішого бортового обладнання.

Тому країни-потенційні покупці DITA ще приглядаються до цієї новітньої самохідної артустановки.

Самохідна артустановка DITA, ілюстративний рендер від Excalibur Army

Вперше про цю САУ стало відомо в січні 2021 року. Перша її публічна презентація відбулась під час виставки IDEX-2021 в лютому 2021 року.

Чи є уже портфель замовлень на DITA – поки що невідомо, можливо ця САУ ще проходить період своєї "виставочної обкатки".

Самохідна артустановка DITA, ілюстративний рендер від Excalibur Army
Читайте також: MSPO-2021 завершує роботу: ДП "СЗТФ "ПРОГРЕС" гідно представив продукцію українського ОПК