xcounter
#

Хто купує проти РФ не тільки HIMARS, але й сучасні французькі САУ після півроку роздумів

6358
Caesar у ЗСУ. Фото: АрміяInform)
Caesar у ЗСУ. Фото: АрміяInform)

Литва впевнено закуповує для свого війська дійсно новітнє озброєння

Литва серйозно посилює своє військо сучасною зброєю – нещодавно стало відомо, що на цьому тижні Литва і США зрештою уклали угоду на постачання ракетних систем HIMARS на суму 495 млн доларів.

Угода передбачає, серед усього, й закупівлю тактичних ракет ATACMS з дальністю 300 км. Перші ракетні системи Литва має отримати у 2025 році, а завершитися поставки мають у 2026.

Читайте також: Названі строки прибуття до України додаткових САУ Caesar від Франції

Разом з тим, як повідомляють у французькому виданні La Tribune, Литва все ж таки прийняла рішення про закупівлю у компанії Nexter 18 одиниць самохідних артилерійських установок Caesar Mark II.

Так, ще на виставці Eurosatory, у червні 2022 року, Литва разом з Францією підписали так званий "протокол про наміри" щодо закупівлі французьких САУ, і от незабаром виробник має вже офіційно оголосити про цю угоду.

САУ Caesar 6x6 Mark II від Nexter
Ймовірний вигляд нової САУ Caesar 6x6 Mark II від Nexter

Нагадаємо, що у лютому 2022 компанія Nexter отримала контракт на розробку САУ нового покоління Caesar 6x6 Mark II. Головні оновлення наступні – передусім йдеться про підвищення захисту екіпажу та мобільності.

Наприклад, машина отримає протимінно-балістичну броньовану кабіну 2-го рівня, а також потужніший двигун (460 к. с. у порівнянні з наявними 215 к. с.), нову коробку передач та шасі. Також САУ матиме удосконалену версію програмного забезпечення для управління вогнем та нову радіостанцію Contact.

Читайте також: Франція оцінила досвід ЗСУ та зрозуміла, що снаряди та CAESAR треба виготовляти в рази швидше