xcounter
#

Названі строки прибуття до України додаткових САУ Caesar від Франції

6784
Caesar у ЗСУ (фото: АрміяInform)
Caesar у ЗСУ (фото: АрміяInform)

Для Франції передача кожного Caesar, яких у країні на 2021 рік було лише 76 одиниць - доволі складна задача

Міністр оборони Франції Себастьян Лікарню (Sébastien Lecornu) повідомив про передачу Україні додаткових шести САУ Caesar, які мають надійти вже найближчими тижнями.

Нагадаємо, що Франція вже передала 18 одиниць Caesar, а також неозвучену кількість гаубиць TRF1. І як підкреслив міністр оборони Франції Себастьян Лікарню в ефірі LCI, передача додаткових 6 одиниць виконання обіцянки Парижа з передачі 24 САУ Caesar.

Читайте також: Якщо "схрестити" ракету та керовану авіабомбу, із HIMARS начебто можна буде ударити аж на 150 км

Але справа в тому, що передача цих САУ, як вже раніше повідомлялось, скоріш за все, відбувається не зі складу армії Франції, а з тих, які призначені для Данії. Контракт від 2017 року передбачав виготовлення 15 САУ Caesar, який згодом був розширений до 19 одиниць.

Саме до такого висновку дійшли французькі ЗМІ, бо станом на 2021 рік Франція мала на озброєнні лише 76 одиниць Caesar і передача 18 САУ вже суттєво вплинула на обороноздатність. Особливо враховуючи те, що Caesar - це основна 155-мм артсистема на озброєнні 200-тисячних французький збройних сил, разом із 32 одиницями застарілих AU-F-1.

AU-F-1
AU-F-1 французького миротворчого контингенту

Перевірити цю гіпотезу буде стане можливо після прибуття додаткових шести Caesar, якщо вони передаються з "данського контракту", то вони будуть відрізнятися шасі, замість 6х6 у них використовується шасі Tatra T815-7 з колісною формулою 8x8, яке має більшу вантажопідйомність.

Завдяки цьому збільшено бронювання та розширено боєзапас. Окрім того, ці Caesar оснащені новою автоматизованою системою заряджання.

Читайте також: ЗСУ отримали "кишенькового" "Змія Горинича" Minröjningsorm зі Швеції