xcounter
#

"Дроно-ляк" у РФ: літак Путіна кружляв під Москвою поки за фантомним БПЛА у Санкт-Петербурзі ганялись винищувачі

Ил-96-300ПУ
Ил-96-300ПУ
4706

У РФ дійсно відбулась екстраординарна подія із закриттям повітряного простору над Санкт-Петербургом, коли у небі перебував президентський борт №1

Після того, як по території РФ почали знову "прилітати" невідомі дрони-камікадзе, зокрема "бавовна" прокотилась по Туапсе у глибокому тилу за 400 км від найближчих українських позицій, схоже у Кремля почався справжній "дроно-ляк".

Інакше важко пояснити доволі масштабні заходи у Санкт-Петербурзі. Справа в тому, що близько 11 ранку за місцевим часом (близько 10 за Києвом), на відстані 160-200 км від міста був помічений невстановлений повітряний об'єкт. Для його перехоплення у небо були підняті винищувачі, місцеві ЗМІ навіть виклали фото МиГ-31 з бойовим навантаженням у вигляді чотирьох ракет "повітря-повітря".

Читайте також: Французька Thales найме ще 12 тисяч працівників, треба не тільки на РЛС для України, але й на "автономні поїзди" також

Сам повітряний простір навколо Санкт-Петербурга був зачинений, як й аеропорт "Пулково". Така ситуація тривала близько години і детально висвітлювалась лише місцевими ЗМІ. Водночас на центральних державних інформаційних майданчиках давались лише обмежені та малоінформативні коментарі без пояснення причини зачинення повітряного простору і просто констатацією, що ситуація "нормалізувалась" все "працює у штатному режимі, очікувана затримка рейсів складає до 12 годин".

Деякі рейси були скасовані, а як мінімум, два літаки за маршрутами "Москва - Санкт-Петербург" та "Москва-Калінінград" повернулись в аеропорт вильоту.

Але більш цікаво те, що в цей час у повітрі поблизу Москви перебував Ил-96-300ПУ (RA-96016) - який є одним з бортів №1 РФ, тобто "президентським літаком" і повітряним командним пунктом.

Зазначимо, що це не єдиний літак цієї версії, який знаходиться у "спеціальному льотному загоні "Росія", який здійснює перевезення перших осіб РФ. Загалом відомо про чотири Ил-96-300ПУ, а саме RA-96016 здійснив свій перший політ у 2003 році, але під час одного випробувального польоту в нього сталась пожежа двигуна, що відтягло передачу борта на 8 місяців.

Ил-96-300ПУ RA-96016
Ил-96-300ПУ (RA-96016)

Наразі інформації, яка могла точно вказувати на взаємопов'язаність цих подій відсутня. Більше того, у РФ вже почали говорити про те, що ніякого БПЛА не було, а насправді це була дія невстановлених засобів радіоелектронної боротьби, які змоделювали на екранах РЛС хибну ціль.

Згодом з'явилась і офіційна версія від міноборони РФ. Відповідно до неї "силами Західної зони відповідальності ППО проведено тренування щодо взаємодії з цивільними органами управління повітряним рухом", під час яких "були відпрацьовані питання виявлення, перехоплення та ідентифікації умовного порушника" із залученням винищувальної авіації.

Але таке повідомлення зустріло критику не тільки у звичайних громадян РФ, але й у місцевих ЗМІ, які почали іронізувати словами пісні "а город подумал - ученья идут".

Читайте також: Що у рашистів з літаком ДРЛВ А-100, який вже п’ять разів "пролетів повз військо"