xcounter
#

Для удару по Україні ворог залучив ледь не всі наявні МиГ-31К з Х-47 "Кинжал" та ще десятки ракетоносіїв

8627
Для удару по Україні ворог залучив ледь не всі наявні МиГ-31К з Х-47 "Кинжал" та ще десятки ракетоносіїв

Перша ракетна атака РФ у 2024 році є комбінованою, з використанням майже всього арсеналу віл Shahed-136 до Х-47 "Кинжал"

У другий день нового 2024 року РФ завдає чергової комбінованої далекобійної атаки по Україні з використанням ледь не усього наявного арсеналу. Зазначимо, що ця публікація написана за попередньою інформацією з опорою на повідомлення від Повітряних сил щодо повітряних загроз й буде уточнена в міру надходження офіційних даних. Уточнення виділено курсивом.

Сама атака почалась ще близько 22:00 ще 1 січня із запуском літако-снарядів типу Shahed-136, які були запущені з окупованого Криму та Приморско-Ахтарска у Краснодарському краї. Частина з них дісталась центральних областей та Києва близько 3 ночі. Загалом було зафіксовано 36 Shahed-ів, але жодних з них не дістався своєї цілі. У Командуванні Повітряних сил повідомили, що 100% літако-снарядів було збито.

Читайте також: Яку нову зброю для ліквідації рашистів ми можемо отримати у 2024 році

Водночас у той самий час, коли останні Shahed-и вже збивали, у пусковий район почали виходити російські стратегічні бомбардувальники Ту-95МС, які здійснили зліт з аеродрому "Оленья" у Мурманській області. З огляду на повідомлення було близько 16 літаків, які розділилась на дві групи, одна з яких здійснила пуски близько 6 ранку, а друга - 7 ранку.

Близько 07:30 РФ почала застосування балістичного озброєння. Спочатку рашисти вчергове хаотично обстріляли з ЗРК С-300/400 Харків. А о 07:39 було повідомлено про запуск з дев'яти МиГ-31К "гіперзвуковий ракет" Х-47 "Кинжал", які, скоріш за все, всі були націлені на Київ.

Згодом було повідомлено про ще пуски Х-47 "Кинжал", тобто було залучено ще МиГ-31К. А це означає, що РФ для атаки 2 січня використала вже 10 носіїв цих ракет, з 12 які за наявною інформацією й перебувають у ній на озброєнні. Прес-служба Головнокомандувача ЗСУ повідомила про запуск 10 Х-47 "Кинжал", з яких усі 10 були збиті.

Окрім того, неофіційні джерела повідомляли про наявність у повітрі й ракетоносіїв Ту-22М3, які використовують ракети Х-22. Інформація про пуски не знайшла підтвердження.

Станом на 09:00 зафіксовано наявність крилатих ракет, які були випущені другою групою Ту-95МС у повітряному просторі у центральних областях України, які рухаються у бік Києва. Загалом офіційно повідомлено про пуски 70 крилатих ракет повітряного базування.

Окрім того, існує вірогідність запусків крилатих ракет "Калибр" з кораблів у Чорному морі. Станом на ранок у морі, відповідно до повідомлення ВМС ЗСУ, загальний можливий залп цих ракет становить до 20 одиниць. Згодом повідомлено про зафіксоване використання трьох ракет "Калибр".

Станом на 09:50 у більшості областей - відбій загрози. Станом на 11:30 було опубліковано зведення щодо відбиття ракетної атаки 02 січня 2024 року, в якій зазначено про знищення всіх 10 Х-47 "Кинжал" та 85% крилатих ракет. Також стало відомо, що саме Київ став головною мішенню для ворожих ударів, й лише по столиці було випущено понад 60 крилатих ракет та всі Х-47 "Кинжал".

Читайте також: Які найважливіші зразки зброї Україна вперше отримала у 2023 році