xcounter
#

Данія анонсувала передачу Україні ще 45 танків: окрім Leopard десь дістали й Т-72

6194
Leopard 1
Leopard 1

І якщо відносно Leopard мова вочевидь йде про реалізацію вже оголошених намірів, то постачання радянських Т-72 відкриває питання щодо джерела цих машин

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен на передодні чергового засідання партнерів України на авіабазі Рамштайн у Німеччині, вже 15 по рахунку, повідомив про передачу до України одразу 45 танків.

Мова йде про 30 танків Leopard 1, а також 15 танків радянського зразка Т-72. Водночас машини передаються Данією не одноособово, а у співробітництві з іншими країнами. Зокрема Leopard 1 закуповується Копенгагеном разом із Німеччиною та Нідерландами й мова йде про 99 танків Leopard 1A5-DK, які були на зберіганні, які були на зберіганні німецької фірми Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG).

Читайте також: Азербайджан розпочав нову військову операцію у Нагірному Карабасі
Leopard 1A5-DK
Leopard 1A5-DK на складі Fahrzeugbau Gesellschaft

Тобто з високою долею ймовірності мова йде не про додаткові танки, а про поступове надходження до ЗСУ вже оголошених машин після відновлення.

А ось відносно Т-72, то участь у постачанні цих машин з боку Данії відома не була. Наприклад, було відомо про відновлення для ЗСУ цих машин на потужностях чеського Excalibur Army за кошти США та Нідерландів. Але цілком можливо, що Копенгаген зміг приєднатися до цієї програми, викупити десь додаткову партію Т-72 та профінансувати їх відновлення.

Т-72 Excalibur Army
Відновлений Т-72 на потужностях Excalibur Army (фото: МО Чехії)

Зрештою вже існують випадки, коли неназвані країни стають джерелом постачання радянських танків через партнерів України. Й саме завдяки постачанню з однієї неназваної африканської країни Excalibur Army отримав у грудні минулого року на відновлення та модернізацію не 90, а 120 одиниць Т-72.

Але, зараз, як і минулому випадку, джерело цих 15 танків Т-72 залишається невідомим. Хоча наприкінці минулого року ходили активні розмови про те, що Ангола цілком може почати постачання озброєння таким "кружним шляхом", що було пов'язано з наміром країни зблизитись із США та перейти з радянсько-російського озброєння на сучасні зразки. Але звісно перелік можливих джерел постачання Т-72 не обмежується не те що цією країною, а загалом Африкою, бо ця машина дуже широко експортувалась по всьому світу.

Читайте також: Норвегія дасть ЗСУ цікаві машини M548, які не тільки для бездоріжжя, але й для артилерії