xcounter
#

Стало відомо, коли в Україну приїдуть перші танки Leopard 1A5

6752
Leopard 1, фото KMW
Leopard 1, фото KMW

Ці танки Leopard 1 постачатимуться у рамках спільного проекту Данії, Німеччини та Нідерландів

В Європі активно працюють над тим, щоб якнайшвидше поставити Україні перші танки Leopard 1A5 – так, у п’ятницю, 10 березня, виконуючий обов’язки міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен та секретар міноборони Німеччини Томас Хітчлер відвідали компанію Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), щоб дізнатися про процес підготовки танків Leopard 1 до відправки в Україну.

Читайте також: Бразилія не віддала для ЗСУ снаряди до Leopard 1A5 та Gepard, а тепер не зможе продати свої БТР Guarani
Leopard 1
Танк Leopard 1, фото ілюстративне

Як заявив Поульсен, "робота з підготовки танків Leopard 1 для України просувається, щоб ми могли запустити їх якомога швидше" – за його словами, очікується, що перші танки Leopard 1 мають приїхати в Україну вже навесні.

Нагадаємо – на початку лютого стало відомо, що Данія спільно з Нідерландами та Німеччиною запустили проект з ремонту та передачі ЗСУ данських танків 1A5-DK, які знаходяться на зберіганні в німецькій фірмі Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG).

Всього на зберіганні знаходиться 99 танків Leopard 1A5-DK, водночас у рамках першої партії ймовірно передадуть декілька десятків цих машин – раніше повідомлялося, що перші 20 машин мають передати протягом трьох місяців (тобто орієнтовно у квітні – на початку травня, і ще 40 – в наступні шість).

Крім того, варто згадати, що крім 99 танків від FFG, Німеччина також дала дозвіл на експорт 88 машин від Rheinmetall – в сукупності 187 танків. Стосовно постачання танків саме від Rheinmetall, то раніше очільник компанії Армін Паппергер відзначав, що у 2023 році компанія зможе поставити не більше 20-25 машин.

Читайте також: Як Канада воювала на своїх Leopard 1C2 в Афганістані, і що це може "підказати" ЗСУ