xcounter
#

Дайте нам зброю, якщо ваша лежить у чохлах: Київ закликає НАТО до підтримки бойовою авіацією та засобами ППО

Польські МіГі-29
Польські МіГі-29
2048

Секретар РНБО Олексій Данілов звернувся до міжнародних партнерів і НАТО та попросив бойову авіацію і засоби ППО, якщо ті не можуть закрити небо над Україною.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбук: "Саме зараз, у цей момент, у цей день, цю хвилину, ми потребуємо максимально швидкої та практичної допомоги, від надання якої залежить українська перемога і не програш Заходу, це питання захисту українського неба – передача бойової авіації і засобів ППО.

Від цього залежить, чи буде Росія далі вбивати наших дітей і жінок, наших батьків і літніх людей.

Читайте також: Америка повинна надати Україні штурмовики A-10 для знищення агресора

Якщо НАТО не хоче або неспроможне "закрити небо" над Україною, ми закриємо його самі, дайте нам зброю, якщо ваша зброя лежить у чохлах".

При цьому зазначимо від Defense Express: інформація про передачу Україні винищувачів МіГ-29 з Польщі - у контексті допомоги задля зміцнення захисного потенціалу - поки не має реального продовження. Так, сьогодні, Велика Британія попередила Польщу, що відправка винищувачів в Україну може поставити їх на "пряму лінію вогню" з боку Росії.

Україні потрібно більше літаків для захисту свого неба

Міністр оборони Бен Воллес заявив Sky News у вівторок, що, хоча Великобританія "підтримає" вибір Польщі щодо постачання Україні винищувачів, країна повинна знати про попередження Росії про "відплату".

Ця новина з’явилася на наступний день після того, як посол США в НАТО Джуліанна Сміт повідомила у інтерв'ю CNN, що американські чиновники обговорюють з польським урядом можливість відправлення Польщею винищувачів МіГ-29 радянських часів на підтримку України. Сміт підкреслив, що це "суверенне рішення" для Польщі.

У свою чергу, міністр оборони Велика Британі Бен Воллес сказав, що "Польща межує з низкою країн, як-от Білорусь, яка є активною учасницею з Росією. І Польща зрозуміє, що вибір не тільки безпосередньо допомагає Україні, що добре, але й може поставити її на пряму лінію вогню з боку таких країнах, як Росія чи Білорусь", – сказав Воллес.

Поки що НАТО залишалося твердим у своєму небажанні брати безпосередню участь у конфлікті, крім підтримки опору України вторгненню, яке вбиває невинних мирних жителів. Американські офіційні особи дали зрозуміти, що американські війська не вступатимуть у пряму взаємодію з російськими військами.

Обидві сторони - США та НАТО - також виступили проти закликів створити в Україні безпольотну зону, попередивши, що це може призвести до "повноцінної війни в Європі", і заявивши, що вони роблять усе можливе, щоб допомогти Україні захиститися проти російського вторгнення.

Читайте також: США і Польща обговорюють передачу Україні винищувачів Міг-29