xcounter
#

"Чому не влучив "Іскандер", що рвонуло на крейсері "Москва" та міф Кремля про 10 тисяч танків: події тижня війни від Defense Express

77904
"Чому не влучив "Іскандер", що рвонуло на крейсері "Москва" та міф Кремля про 10 тисяч танків: події тижня війни від Defense Express

Що саме рвонуло на крейсері "Москва", міф Кремля про 10 тисяч танків та "чому не влучила ракета" – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Що саме рвонуло на крейсері "Москва"

У відкритому доступі з’явились одразу два фото у ракетного крейсера "Москва" зроблені у гарній якості перед тим, як цей корабель пішов на дно після влучання наших крилатих ракет "Нептун".

Читайте також: США оголосили перелік та кількість зброї, який надала Україні: від Stinger та Javelin до радарів
Інфографіка аналітика H I Suttton із аналізом пошкоджень
Інфографіка аналітика H I Suttton із аналізом пошкоджень "Москви"

Останні "прижиттєві" фото "Москви" проаналізували OSINT-аналітики. Результати їх роботи наступні. Аналітик H I Sutton із посиланням на свого турецького колегу Yörük Işık пише, що скоріш за все "Москву" фотографували з борта рятувального буксира СБ-742 проекту 22870, що входить до складу 145 дивізіону рятувальних кораблів Чорноморського флоту РФ.

Крейсер
Крейсер "Москва" після влучання ракет "Нептуна", видно хаотичну роботу систем пожежогасіння, фото з відкритих джерел

Той же H I Sutton підмітив, що "головний калібр" крейсера "Москва" - 16 пускових установок крилатих ракет П-1000 – ймовірно, залишився неушкодженим. Зате є чіткі підтвердження, що на "Москві" детонував боєзапас систем протиповітряної оборони – С-300 "Форт", ЗРК "Оса" та артустановок АК-630. Інші деталі – у нашому матеріалі.

Росіяни вивели в море одразу п’ять кораблів з "Калибрами"

Спікер Міноборони України полковник Олександр Мотузяник заявив, що росіяни вивели в акваторію Чорного моря п’ять кораблів-носіїв крилатих ракет "Калибр", на борту яких знаходиться "не менше 36" КР.

Пуск ворожої ракети
Пуск ворожої ракети "Калибр", ілюстративне фото з відкритих джерел

На перший погляд, ця новина сприймається так – "орки готуються завдати нові ракетні удари по нашій землі, для цього у них не менше 36 "Калібрів". Але по факту, цю новину треба читати так – "росіяни вивели у море одразу п’ять кораблів, які можуть бути знищені в результаті нового вдалого удару "Нептуном". Деталі – у матеріалі Defense Express.

Рашисти розгортають ЗРК С-400

Найновіший серійний рашистський зенітний ракетний комплекс С-400, разом зі своєю базовою версією С-300, розгортаються у прикордонних з Україною районах Бєлгородської області.

Ворог розгортає додаткові ЗРК
Ворог розгортає додаткові ЗРК

Як сповіщає Генеральний штаб ЗСУ у зведенні на ранок 19 квітня, їх задача - прикриття основних пунктів управління, а також тилових районів угрупування, яке зараз здійснює часткове блокування Харкова з півночі.

С-400 - одна з небагатьох "новинок" російського військово-промислового комплексу, яка ще не була захоплена або знищена ЗСУ.

Міф Кремля про 10 тисяч танків за Уралом

Протягом десятиріч СРСР, а потім РФ всіма силами створювала міф про тисячі танків, які стоять "за Уралом" і лише чекають на свій час, щоб пройтись маршем по Європі.

Уявний механізований монстр був потужним фундаментом великоімперських амбіцій для пересічного росіянина, який міг розраховувати потрапити у цивілізовану країну лише на одному виду транспорту - на танку.

Час від часу міф підігрівали сюжетам на пропагандистських каналах, демонструючи ці "астрономічні" запаси, нехай і не найновіших, але бойових машин "створених СРСР для знищення самих США".

1295-в Центральна база зберігання бронетехніки армії РФ. Координати: 44.12586338 133.28140739
1295-в Центральна база зберігання бронетехніки армії РФ. Координати: 44.12586338 133.28140739

Щобільше, коли масштаби втрат армії РФ у бронетехніці від дій ЗСУ почав вимальовуватись в головах звичайних рашистів, саме міф про "десять тисяч танків за Уралом" став рятувальним колом для їх свідомості. Але маленькі зміни у якості сервісу Google Maps і будь-хто у будь-якій точці Землі може перевірити цей міф. Деталі – в аналітиці Defense Express.

"Чому не влучила ракета"

У РФ згорів 2-й науково-дослідний інститут міноборони РФ у Твері. Цей НДІ брав активну участь у створенні ОТРК, ЗРК та іншої зброї, якою зараз рашисти воюють в Україні.

Так, наприклад, інститут брав активну участь у розробці ракетного комплексу "Іскандер", за його участі було прийнято на озброєння низку зенітно-ракетних систем, винищувачів-перехоплювачів та засобів автоматизації та управління.

Фактично, цей НДІ безпосередньо відповідав за те, щоб ракети влучали точно в ціль. Натомість за оцінками США до 60% ракет із точним наведенням, які РФ випускає по території України, не досягають цілей.

Тому ця пожежа, ймовірно, може бути спробою у традиційному для рашистів стилі "сховати" реальні причини того, чому ж російські ракети часто не долітають до цілі.

Читайте також: Високоточний снаряд M982 Excalibur для ЗСУ: на що здатний цей боєприпас