xcounter
#

"Чисельність військ значно перевищує оголошену": в НАТО не довіряють даним РФ про навчання "Захід-2021"

1903
Під час навчань "Захід-2021" планується залучити понад 80 літаків і гелікоптерів
Під час навчань "Захід-2021" планується залучити понад 80 літаків і гелікоптерів

Генеральний секретар Альянсу закликав РФ відкрито розповісти про ці навчання, які вона проведе спільно з Білорусією

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг закликав РФ діяти прозоро та відкрито розповісти про спільні з Білоруссю навчаннях "Захід-2021" і назвати справжню чисельність військовослужбовців, які беруть в них участь, відповідно до своїх зобов'язань за Віденським документом - міжнародною угодою, яка регулює військові навчання в Європі.

"Росія повинна поводитися передбачувано і прозоро. Що ми бачили раніше, так це те, що чисельність військ, що беруть участь в навчаннях, значно перевищує оголошену", - наводить слова генсека Альянсу агенція Reuters.

Читайте також: Маневри "Запад-2021": нові хитрощі Росії у підготовці до бліцкригу проти НАТО та України

За словами Йенса Столтенберга, маневри Москви на Заході, що пройшли за нарощуванням сил поруч з кордоном України в цьому році, підвищують ризик прорахунку. А він, своєю чергою, може привести до кризи, вказав Столтенберг.

запад-2017
У 2017 році у навчаннях "Запад" взяло участь 16 тисяч військових

"Реальність така, що з моменту закінчення "холодної війни" РФ ніколи не відкривала навчання для обов'язкових перевірок. Тому ми будемо пильні", - відзначив Столтенберг.

Своєю чергою, офіційний представник блоку Оана Лунгеску заявила, що кожна країна може тренувати свої збройні сили - але з певними умовами.

Йенс Столтенберг
Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг під час онлайн-пресконференції наприкінці серпня 2021 року / Фото: REUTERS

"Всі країни мають право тренувати свої збройні сили, але необхідно також дотримуватись зобов'язань щодо транспарентності. Ми закликаємо Росію і Білорусію діяти передбачуваним і прозорим чином відповідно до міжнародних зобов'язань. Це особливо важливо, щоб знизити ризики й уникнути будь-яких інцидентів і нещасних випадків в ситуації, коли вздовж наших кордонів посилюється військова активність", - сказала представник НАТО.

Ка-52
Ударні гелікоптери Ка-52 під час спільних стратегічних навчань збройних сил Республіки Білорусь та РФ "Захід-2017" / Фото: Віктор Толочко

Вона відзначила, що представники Альянсу не були запрошені на навчання в якості спостерігачів, при цьому масштаби попередніх маневрів помітно перевищили заявлені. Оана Лунгеску вказала також на те, що країни повинні дотримуватися зобов'язань про відкритість відомостей про військові навчання. Крім того, вона послалася на Віденський документ ОБСЄ, який підтверджує, що присутність спостерігачів на маневрах з чисельністю учасників понад 13 тисяч осіб є обов'язковим.

Захід-2017
З 12 800 осіб, якіх планують залучити до навчань на території Білорусі, 2500 - російські військовослужбовці

Дещо раніше прес-служба Західного військового округу РФ повідомила, що навчання "Захід-2021" пройдуть з 10 по 16 вересня ц.р. на території РФ і Білорусі. У них візьмуть участь близько 200 тис. осіб, понад 80 літаків і гелікоптерів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі понад 290 танків, понад 240 гармат, РСЗВ і мінометів, до 15 кораблів. З них 12 800 осіб, в тому числі до 2500 російських військовослужбовців, понад 30 літаків і гелікоптерів, до 350 одиниць бойової техніки (близько 140 танків, до 110 одиниць артилерії) задіяно в навчанні на території Білорусії.

Т-72Б3
Танкова атака Т-72Б3 під час навчань "Захід-2017"

Варто також додати, що в цих навчаннях також візьмуть участь й російські підрозділи укомплектовані резервістами, які вже перекинуті у Калінінградську область.

"На територію Калінінградській області літаками військово-транспортної авіації з Південного, Центрального військових округів і Північного флоту перекинуті підрозділи, укомплектовані громадянами, які уклали контракт про перебування в мобілізаційному людському резерві", - повідомили в Міноборони РФ.

САУ
Російські САУ на Кримському мосту під час масштабних навчань поруч з кордоном України на початку 2021 року

Нагадаємо, на початку цього року, у рамках так званої "контрольної перевірки" всіх підрозділів Південного ВО, міноборони РФ стягнула до кордону України значні сили, фактично подвоївши кількість своїх батальйонних тактичних груп на кордоні.

Читайте також: Пролог до "Запад-2021": Білорусь почала спільні із РФ навчання протиповітряної оборони