xcounter
#

Чи може "Бал" з ракетою Х-35У вдарити по Києву, як рашисти "вміють" кидати свої танки та інші новини й події тижня війни від Defense Express

9465
Вогонь з протикорабельного комплексу "Бал", фото ілюстративне
Вогонь з протикорабельного комплексу "Бал", фото ілюстративне

Про протикорабельний ракетний комплекс "Бал", який РФ перекидає в Брянську область, та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Окупанти звели на фронті 1000 км укріплень в кілька рядів, які тепер штурмують ЗСУ

Британське видання The Telegraph опублікувало супутникові знімки, отримані від компанії Maxar Technologies. На цих знімках зображені ешелоновані укріплення, які російські окупанти збудували в декілька ешелонів вздовж майже 1000-км лінії фронту.

Читайте також: Попри затримки, у ПС США планують збільшити закупівлю F-15EX, щоправда, у 2025 році та незначну кількість
Укріплення рашистів контрнаступ армія рф ЗСУ
Орієнтовна схема побудови укріплень російських окупантів, зображення наводить The Telegraph

Ці укріплення складаються з мінних полів, протитанкових ровів і траншей, які можуть тягнутись в глибину на понад 30 км, і котрі стоять на заваді українським військам, що мають на меті звільнити тимчасово окуповані території Півдня України. Журналісти The Telegraph наводять слова одного із офіцерів НГУ про те, що рашисти збудували дуже міцні укріплення, які буде дуже складно подолати.

Що це за "Бал" з ракетою Х-35У, який РФ перекидає в Брянську область

Центр національного спротиву (ЦНС) повідомляє, що російські окупанти перекинули в Брянську область дивізіон протикорабельного ракетного комплексу "Бал" зі складу 11 окремої берегової ракетно-артилерійської бригади берегових військ Чорноморського флоту ЧФ. Комплекс "Бал" оснащений дозвуковими крилатими ракетами Х-35У і призначений уражати кораблі противника.

Протикорабельний ракетний комплекс "Бал"
Протикорабельний ракетний комплекс "Бал", фото ілюстративне

Але тепер, як вказує ЦНС, "через брак відповідних ракет "Бал" зрівняли за дальністю та можливістю стрільби по сухопутних цілях з БРК "Бастіон", що використовує надзвукову ракету "Онікс"". І також стверджується, що в результаті модернізації, проведеної в 2021 році, росіяни начебто змогли збільшити дальність стрільби Х-35У із 260 км аж до 500 км. Розповідаємо детальніше про цей комплекс та чи може він вдарити по Києву.

Пригожин звинуватив Шойгу та Герасимова у зраді, відкривши деталі розгрому "ЧВК "Вагнер" у Сирії авіацією США

Конфлікт між Пригожиним, який активно будує свою політичну кар'єру з трупів зеків, та міноборони РФ вийшов на новий рівень. У хід пішли відверті зливи інформації про вкрай чутливі для рашистів події. Мова йде про так званий бій під Хішамом у Сирії, який відбувся у 2018 році та завершився повним розгромом підрозділів "ЧВК "Вагнер" бойовою авіацією США.

"Вагнер" в Сирії
"Вагнер" в Сирії

Деталі цього бою опублікував сам ватажок "вагнерівців" Пригожин й тим самим прямо звинуватив міністра оборони РФ Шойгу та начальника генштабу РФ Герасимова у зраді та малодушності. Й, здавалось, черговий епізод баталії, поки що, лише в інформаційному просторі, але саме це звинувачення може мати значні наслідки. Й тому цілком доцільно дослідити що саме один російський військовий злочинець розповів про двох інших.

Рашисти "вміють" кидати свої танки, і тепер наші бійці показують, як одразу рота трофейних Т-80 нищить росіян

Cили оборони України з початку повномасштабного вторгнення захопили понад 540 російських танків і низка з них ремонтується та кидається в бій проти окупантів – наприклад, в інтерв’ю виданню АрміяInform боєць з позивним "Вовк", який командує танковою ротою, розповідає, що вона повністю укомплектована трофейними Т-80.

Як розповідає військовий, танки були затрофеєні ще в Ізюмі, і ці машини яскраво демонстрували, як окупанти ставляться до своєї техніки – зокрема низка танків вийшли з ладу банально через те, що їх нормально не обслуговували.

Одна з бригад ТрО отримала зенітки КС-19 кінця 1940-х років, ймовірно взяті як трофей на Харківщині

Прес-служба 241-ої бригади територіальної оборони оприлюднила, що її бійці під час тренувань опановують зокрема зенітні гармати типу КС-19 калібру 100-мм. Виробництво таких зеніток стартувало ще наприкінці 1940-х років, така зброя пройшла війни у Кореї та В’єтнамі.

КС-19
Наші військові опановують зенітки КС-19, червень 2023 року, фото – прес-служба 241-ої бригади ТрО

Однаково ймовірно, що КС-19 для нашої ТрО могли бути взяті як і зі складів зберігання, так і як трофей. Бо фото із соцмереж під час контрнаступу ЗСУ на Харківщині восени 2022 року свідчать, що тікаючи зі Слобожанщини рашисти кинули на своїх мінімум чотири такі зенітки, які потім стали "здобиччю" ЗСУ. Чи встигли окупанти використати в бою ці самі КС-19, достеменно невідомо.

Читайте також: Далекобійні ракети зі Швеції: будуть чи ні - дивні деталі 12 траншу допомоги