xcounter
#

Пригожин звинуватив Шойгу та Герасимова у зраді, відкривши деталі розгрому "ЧВК "Вагнер" у Сирії авіацією США

28863
"Вагнер" в Сирії
"Вагнер" в Сирії

Бій під Хішамом у 2018 році завершився тим, що американська авіація рознесла "ЧВК "Вагнер" під нуль

Конфлікт між Пригожиним, який активно будує свою політичну кар'єру з трупів зеків, та міноборони РФ вийшов на новий рівень. У хід пішли відверті зливи інформації про вкрай чутливі для рашистів події. Мова йде про так званий бій під Хішамом у Сирії, який відбувся у 2018 році та завершився повним розгромом підрозділів "ЧВК "Вагнер" бойовою авіацією США.

Деталі цього бою опублікував сам ватажок "вагнерівців" Пригожин й тим самим прямо звинуватив міністра оборони РФ Шойгу та начальника генштабу РФ Герасимова у зраді та малодушності. Й, здавалось, черговий епізод баталії, поки що, лише в інформаційному просторі, але саме це звинувачення може мати значні наслідки. Й тому цілком доцільно дослідити що саме один російський військовий злочинець розповів про двох інших.

Читайте також: "Бронемашина-привид" або як Пекін заперечує, що в "кадирівців" є китайські броньовані автомобілі Tiger

Й повертаючись у 2018 рік маємо нагадати, що тоді РФ активно підтримувала режим Асада, як діями у повітрі, розмістивши на авіабазі Хмеймім літаки "ВКС", так й на землі - підрозділом "ЧВК "Вагнер", який тоді складався з професійних найманців. Саме вони мали захопити нафтогазоносний район із заводом переробки природного газу Conoco на сході країни.

Бій під Хішамом

Операція планувалась зимою 2017-2018 року, й за словами Пригожина, 2 лютого 2028 року була остаточно узгоджена та спланована на ніч 7-8 лютого. Відповідно до неї "вагнерівці" силами близько двох батальйонів мали фактично оточити (захопити) завод Conoco, відрізати його від кордону з Іраком, передати режиму Асада, й далі рухатись на південний схід Сирії.

Міноборони РФ мало забезпечити прикриття з повітря, для чого мало бути виділено одразу дві пари Су-35, які мали баражувати у повітрі, а наземний компонент ППО мав бути забезпечений розгорнутим комплексом С-300 та "Панцирями". Ці сили мали гарантувати те, що США не зможе застосувати свою авіацію, що тоді одразу вважалось головною загрозою.

Су-35 Сирія
Су-35 у Сирії

7 лютого 2018 року близько 23:45 "вагнерівці" розпочали штурмові дії, з обох боків почала працювати артилерія, але, далі цитата:

"Зненацька американці почали атакувати з неба. Вони кинули на штурмовиків "Вагнер" всю міць своєї авіації: були задіяні F-15E, ударні БПЛА MQ-9 Reaper, повітряна артилерійська батарея AC-130. Кілька вертольотів AH-64 Apache безперервно крутили вогняні каруселі. Підняли навіть стратегічні бомбардувальники B-52. Авіація противника працювала дуже щільно, працювала на повне знищення, результатом чого стала велика кількість вбитих та поранених. При цьому постійно били і по шляхах відходу".

У результаті таких авіаударів обидва батальйони "вагнерівців" були розгромлені, знищена російська артилерійська група, тилова база та штаб операції.

Справа в тому, що за раніше відомою інформацією, перед тим, як завдати ударів військові США зв'язались з російським контингентом, намагались отримати дані щодо приналежності сил, які готуються до штурму та попередили про авіаудари. Й перший такий запит був направлений о 18:00. Але офіційно отримали відповідь, що "росіян там немає". Цей елемент "історії" цілком вкладався у російську загальну концепцію "нас там нет", тобто не виглядав чимось дивним.

Але насправді ситуація була інша. Бо за планом операції міноборони РФ мало забезпечити прикриття наземних дій від атак з повітря. Тобто виходить, що у Москві тоді цілком вважали можливим допустити пряму конфронтацію з США, бо за найгіршим сценарієм мали відбутися повітряні бої між російськими та американськими силами. Наразі це виглядає доволі дивно, але маємо зазначити, що мова йде про 2018 рік.

рф сирія

Але, за словами Пригожина, у 18:00 від начальника генштабу РФ Герасимова прийшов наказ Су-35 у повітря не підіймати, всі засоби ППО вимкнути та не інформувати про це "вагнерівців". Й рішення про це співпадає з часом першого запиту американських військових.

Також ватажок "вагнерівців" пожалівся на те, що всі російські офіцери просто втекли зі своїх робочих місць та принципово нічого не робили. Також він жалівся, що вже після розгрому довго намагався потрапити на зустріч із Шойгу, але той цілими днями його ігнорував. А коли зустріч відбулась під час кремлівського банкету, то він кинув фразу, що Пригожин "берега сплутав".

Така доволі відверта сповідь від військового злочинця відносно інших двох військових злочинців у середині РФ має доволі велике значення через те, як рашисти загалом сприймають розгром під Хішамом. Бо мова йде про те що найбільш професійних "іхтамнетов" рознесли без жодних втрат американці. Й навіть у РФ цілком розуміють, що аналогічна ситуація буде й у випадку будь-якої конфронтації з США - прилетить авіація й безкарно розбомбить до стану кам'яного віку.

F-15e

А ось деталі від Пригожина - це пряме звинувачення всієї верхівки міноборони РФ у домовленостями з США та зрадою "своїх". А паралельно з цим й не озвучене риторичне питання, а при повторенні аналогічних умов - чи зміниться бодай щось, чи можливо довіряти "долю РФ" таким зрадникам?

Й вочевидь ця інформаційна атака є відповіддю на рішення міноборони РФ підпорядкувати собі всі так звані "приватні військові компанії", включно з "вагнерівцями", до 1 липня. На що Пригожин вже відповів відмовою, а це означає, що вже через декілька тижнів конфлікт між ним та силовим російським відомством може вийти на абсолютно інший рівень.

Читайте також: ЗСУ захопили вкрай цінний Т-80БВМ, який дасть відповідь на питання де тепер РФ бере приціли