xcounter
#

Екзотичні бельгійські HESH-снаряди до Leopard 1 помічені в Україні, танки з цієї країни також ймовірно є

7038
Екзотичні бельгійські HESH-снаряди до Leopard 1 помічені в Україні, танки з цієї країни також ймовірно є

До Leopard 1A5 у ЗСУ надійшли доволі екзотичні бронебійно-фугасні HESH снаряди

У соцмережах з'явилися фото, на яких зафіксовано 105-мм танкові боєприпаси бельгійського виробництва, які знаходяться в Україні. Йдется про бельгійські снаряди, що використовуються танками Leopard 1A5/A5DK і M-55S. Їх виготовляє Mecar, підрозділ конгломерату KNDS.

На фото два снаряди, доволі екзотичний бронебійний-фугасний M393A3-E HESH-T та традиційний підкалібрений M1060A2/A3 APFSDS-T з Бельгії, а також американський кумулятивний M456A2 HEAT-T.

Читайте також: Хоча в Бельгії снарядів на кілька годин, це їй не заважає купити CAESAR та міномети Griffon

Щодо бронебійно-фугасного (HESH), то принцип його дії полягає у тому, що після зустріччю з перешкодою пластична вибухова речовина у снаряді розтікається по броні й лише після цього детонує. У результаті самого пробиття броні зазвичай не відбувається, але на зовнішній стороні броні утворюються сколи й уламки броні вже уражають захищений простір.

Зазначимо, що розроблені у Великій Британії у 40-х роках такий тип боєприпасів широкого розповсюдження не отримав, але входив у номенклатуру боєприпасів до танкової гармати Royal Ordnance L7, що встановлюється на Leopard 1. Окрім того, HESH снаряди у 120-мм калібрі були розроблені для Challenger 1 та Challenger 2, а у 125-мм калібрі є для китайського VT-4. Але вони звісно не можуть порівнятися у розповсюдженості з іншими видами танкових боєприпасів.

Всі три боєприпаси можуть використовуватись танками Leopard 1A5 або словенськими M-55S. Водночас, за оцінкою польськоо видання Defense24 видання, українські бронетанкові частини мають понад 200 танків зі 105-мм боєприпасами.

Нагадаємо, що у листопаді 2023 року уряд Бельгії доручив місцевій філії концерну KNDS виготовити 105-мм танкові боєприпаси для українських Leopard 1 і M-55S.

Варто зауважити, що в Україні, ймовірно, перебувають не лише бельгійські боприпаси до "Леопардів", але й танки з Бельгії. Хоча офіційних оголошень з цього приводу ще не було, але за візуальними особливостями - лита башта, відсутність додаткового бронезахисту, характерний корпус прицілу навідника - можна зробити припущення, що танк на відео, що потрапило у відкритий доступ в січні 2024 року саме бельгійського виробництва.

Крім того, в серпні 2023 року було повідомлення про те, що невідомий покупець ймовірно придбав у бельгійської приватної компанії OIP Systems 50 "золотих" танків Leopard 1 для України, вартість контракту та строк поставки при цьому не розкривались.

Як раніше повідомляв Defense Express, "Ростех" офіційно визнав, що танк "Армата" не для війни й залишиться парадним танком