xcounter
#

Артилерійські "монстри" рашистів, де для України є дефіцитні 203-мм боєприпаси для "Піонів" та інші новини тижня від Defense Express

17626
САУ "Піон", фото — Генеральний штаб ЗСУ
САУ "Піон", фото — Генеральний штаб ЗСУ

Про плани окупантів розгорнути п’ять важких артилерійських бригад та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Як росіяни планують створювати "артилерійських монстрів"

Армія РФ має план розгорнути загалом п’ять важких артилерійських бригад, що будуть озброєні крупнокаліберними самохідними артустановками 2С4 "Тюльпан", 2С7 "Пион" та 2С7 "Малка", і будуть придаватись армійським корпусам та загальновійськовим арміям.

Читайте також: Що зараз із проектом виробництва БМП ASCOD для ЗСУ від "Української бронетехніки"
російська САУ 2С7
Рашистська САУ 2С7 "Пион", ілюстративне фото з відкритих джерел

Рашистські пропагандони стверджують, що перша із таких бригад (17-та) уже розгорнута в складі 3-го армійського корпусу, котрий діє на Запорізькому напрямку. Розповідаємо, як РФ збирається розподілити до 460 САУ "Пион" та "Тюльпан" на 5 важких артбригад.

Польські Abrams

Нещодавно у відкритому доступі з’явились перші фотографії танків M1 Abrams в строю ЗСУ, котрі заодно дозволили ідентифікувати, що наші військові отримали від США машини у версії M1A1SA, найбільш масової як для американської армії.

Abrams
Польські Abrams, фото - Міноборони Польщі

Але схоже, що на цьому як мінімум в частини польської аудиторії склалось враження, що отримані нами "Абрамси" чомусь можуть бути передані від Польщі, начебто через візуальну подібність. Розвіяти таку помилку взялись автори польського порталу Defence24 в своєму огляді, де наводиться дуже багато цікавих, хоч на перший погляд і "дрібних" деталей. Розповідаємо, як поляки чомусь вирішили, що їх Abrams передали Україні.

Боєприпаси для ЗСУ і ЦАХАЛа

Прес-секретар Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) опублікував дані, які стосуються роботи артилерії за перший місяць наземної операції в Секторі Газа проти ХАМАС.

Заявляється, що за цей проміжок часу ізраїльські артилеристи відстріляли понад 100 тисяч снарядів калібру 155-мм, із яких понад 90 тисяч – безпосередньо по цілям в Секторі Газа. Крім того, із систем M270 було випущено понад 200 керованих реактивних снарядів GMLRS, для коригування вогню артилерії використовувались безпілотники Hermes 450.

155-мм артилерійські боєприпаси
155-мм артилерійські боєприпаси, фото — U.S. Army

Із згаданих вище "понад 100 тисяч" снарядів калібру 155-мм понад половини, або 57 тисяч одиниць були отримані за рахунок тих боєприпасів, що спочатку зберігались на складах в Ізраїлі в інтересах Європейського командування Армії США, навіть уже були переміщені в Європу для подальшої передачі Україні, але на тлі ескалації на Близькому Сході були передані назад, ізраїльтянам.

Дефіцитні снаряди для України

Грецькі ЗМІ повідомляють, що Сполучені Штати зараз обговорюють з Грецією угоду, в рамках якої американці хочуть викупити у греків десятки тисяч артилерійських боєприпасів, щоб таким чином поповнити запаси Сил оборони України.

Поки про угоду відомо наступне — що йдеться про 75 тисяч артилерійських боєприпасів різних калібрів, і що Греція готова продати їх за 47 млн доларів, тобто в середньому по 626 доларів за один боєприпас. Номенклатура боєприпасів, що розглядається, виглядає наступним чином: 50 тисяч 105-мм боєприпасів; 20 тисяч 155-мм снарядів; 5 тисяч 203-мм снарядів.

Читайте також: Чому варто все ж дочекатися контрактів, щоб говорити про виробництво БТР Fuchs​ та БМП Lynx в Україні