xcounter
#

Що зараз із проектом виробництва БМП ASCOD для ЗСУ від "Української бронетехніки"

17100
Ascod 42 від General Dynamics Land Systems
Ascod 42 від General Dynamics Land Systems

На якій стадії реалізації зараз знаходиться цей проект, і якими є очікувані темпи виробництва

Наприкінці вересня 2023 року прес-служба компанії "Українська бронетехніка" повідомила про те, що із General Dynamics European Land Systems обговорюється можливість поставки та виробництва бойової машини піхоти ASCOD для Збройних Сил України, організації обслуговування таких машин та інтеграції передових систем озброєння та зв’язку на такі ББМ.

Уже на той момент, як повідомлялось, наші військові навіть уже змогли провести тестування БМП ASCOD для порівняння з іншими зразками. Однак після того про цей проект жодних інших новин не було.

Читайте також: Чому варто все ж дочекатися контрактів, щоб говорити про виробництво БТР Fuchs​ та БМП Lynx в Україні

Яким зараз є прогрес по цій темі, директор інформаційно-консалтингової агенції Defense Express Сергій Згурець розпитав у в.о. головного конструктора "Української бронетехніки" Богдана Петріва, в рамках спільного проекту з телеканалом "Еспресо"

Зокрема, як пояснив Богдан Петрів, після оголошення про проект по БМП ASCOD для ЗСУ почалась певна протидія зі сторони ворожої агентури, тому компанія воліла не "підсвічувати" цей проект в інформаційному плані. Якщо ж говорити про загальні риси, які стосуються проекту по ASCOD для нашого війська, то тут картина наразі виглядає так.

Наразі "Українська бронетехніка" пропрацьовує технічні питання по організації виробництва таких БМП, і також – пропрацьовує переговірні позиції. В чомусь процес може уповільнювати те, що Міноборони України ще не до кінця сформувало вимоги до БМП, але "кілька їх нарад, і це питання вирішиться також", переконаний Петрів.

Платформа ASCOD, фото — "Українська бронетехніка"

В.о. головного конструктора "Української бронетехніки" також говорить і про те, що їх пропозиція з проектом по виробництву БМП ASCOD для ЗСУ має одразу кілька переваг.

Зокрема, компанія має в своєму бекграунді напрацювання по концепту для БМП, має розуміння, що саме потрібно нашим військовим на полі бою, і завжди гнучко реагує на "зворотній зв’язок". Крім того, "Українська бронетехніка" максимально швидко виробляти і постачати необхідну продукцію. Бо зараз темпи виробництва та час – це фактори, які мають навіть більшу вагу, аніж гроші, тобто вартість продукції.

Ascod 42 від General Dynamics Land Systems

Петрів також звернув увагу і на такий момент. Справді, наявність великої кількості типів західних ББМ в строю ЗСУ створює певні складнощі, зокрема для ремонтних служб та командирів, які планують операції. Але це навряд чи є визначальним фактором для Міноборони при плануванні закупівель тих чи інших типів техніки, бо нашому війську потрібно дуже багато бронетехніки.

За словами в.о. головного конструктора "Української бронетехніки", цілком реалістичним є те, що після ухвалення всіх необхідних рішень по лінії МОУ та налагодження усіх процесів по виробничій кооперації компанія зможе виготовляти порядка 100 БМП на рік.

Ascod 42 з бойовим модулем MT-30 MK2
Читайте також: Заочна битва ASCOD проти CV90 за Україну: головне що потрібно знати про ці БМП