xcounter
#

Чому варто все ж дочекатися контрактів, щоб говорити про виробництво БТР Fuchs​ та БМП Lynx в Україні

3188
БТР Fuchs, фото — Rheinmetall
БТР Fuchs, фото — Rheinmetall

У Rheinmetall озвучили терміни щодо виробництва Fuchs​ та Lynx в Україні, але, здається, "забули" одну важливу деталь

Німецьке видання WirtschaftsWoche випустило вартий уваги матеріал, в якому розповідає про те, що не пізніше ніж на початку 2024 року компанія Rheinmetall планує укласти з Україною відповідні контракти на будівництво колісних бронетранспортерів Fuchs та гусеничних БМП Lynx. Таку інформацію в інтерв’ю виданню озвучив очільник німецької компанії Армін Паппергер.

За його словами, як тільки буде підписано угоду, то перший Fuchs буде готовий через шість-сім місяців, тоді як Lynx — через 12-13. Водночас виробництво Fuchs стане можливим з кінця літа 2024 року, а Lynx — стартувати влітку 2025 року, цитує його видання WirtschaftsWoche. Також Паппергер заявляє, що "перші десять автомобілів Lynx вже виготовляються тут, у Німеччині чи в Угорщині, у спільному виробництві між нами та Україною".

Читайте також: Новітній танк KF51 Panther для ЗСУ від Rheinmetall: реальність, обіцянки, можливості та сенс

БМП Lynx
БМП Lynx, фото — Rheinmetall

У контексті цієї новини варто передусім згадати ось такий нюанс — наприклад, ще на початку липня цього року той же Паппергер заявив, що завод з виробництва бронетехніки в Україні з’явится у дійсно рекордні строки — протягом 12 тижнів — і на ньому будуть виробляти та ремонтувати зокрема й бронетранспортери Fuchs.

Тобто такий завод мав би почати свою роботу вже восени цього року, але й дотепер про це нічого не відомо. Звичайно, цілком логічно було б тримати роботу такого заводу в таємниці, але велика ймовірність, що плани поки залишилися "на словах", тим паче, що, судячи з усього, контракти на виробництво ще не були підписані.

Причому тут дійсно є підстави вважати, що Rheinmetall може доволі швидко розгорнути виробництво своїх бронемашин в Україні, бо йдеться фактично не про будівництво заводу з нуля, а розгортання виробництва вже на існуючих потужностях, на чому зокрема акцентує Паппергер в інтерв’ю виданню WirtschaftsWoche. "Ми не будуємо нових заводів. Ми будемо орендувати існуючи заводи, переобладнувати їх і потім експлуатувати", — відзначив він.

Дивно й те, що Паппергер сьогодні зовсім не згадує інший проєкт Rheinmetall, який очільник компанії регулярно просував для виробництва в Україні — це новітні основні бойові танки KF51 Panther. Ще на початку березня цього року Паппергер відзначав, що рішення по цьому питанню може бути прийнято протягом двох місяців, і що завод за 200 млн євро зможе виготовляти до 400 машин на рік.

І тому тут дійсно буде доречно дочекатися безпосередньо підписання тих чи інших угод, за якими вже можна буде робити конкретні висновки. А ще краще — моменту, коли перші бронемашини дійсно вийдуть з конвеєра в Україні

Читайте також: Виробництво Fuchs в Україні від Rheinmetall, як головний тест для вітчизняного ОПК