xcounter
#

Армія РФ може послати клон БТР-152 від ПВК "Вагнер" на прорив мінних полів

10464
Бронеавтомобіль "Чекан", який використовувався ПВК "Вагнер", ілюстративне фото з відкритих джерел
Бронеавтомобіль "Чекан", який використовувався ПВК "Вагнер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Для такого припущення є цілком логічні підстави

У відкритому доступі з’явились фото, які вказують, що російські окупанти почали експериментувати із установкою протимінних тралів на бронеавтомобілі типу "Чекан". Місце та час, де були зроблені ці фото – не вказуються, однак на самі фото слід звернути особливу увагу. Тому що в цій історії може бути мова про "техніку з коротким життєвим циклом", яку рашисти спробують використати для прориву мінних полів, виставлених Силами оборони України. Як уже робили це росіяни, використовуючи наприклад "мотолиги-камікадзе".

Річ у тім, що бронемашини "Чекан" не є штатними для армії РФ. Відомо, що такі броньовики використовувала лише одна структура - ПВК "Вагнер". І тут відкритим лишається питання, чи такі машини досі є в розпорядженні "вагнерівці", чи ж вони здали свої "Чекани" кадровим російським військам влітку 2023 року.

Читайте також: Рашисти поскаржилися, що ракети Storm Shadow дуже складні цілі для їхніх ЗРК "Тор-М2"
Російська бронемашина "Чекан" із протимінними тралами, січень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Через особливості конструкції бронемашину "Чекан" можна назвати в чомусь клоном радянського БТР-152.

Але цікаво, що про цю "вагнерівську" машину у відкритому доступі є небагато даних: лише те, що базою для "Чекана" виступила одна із модифікацій "Урал-4320", що броня цієї машини витримує влучання набоїв лише калібру 7,62 мм; озброєння – башта із 14,5 мм кулеметом КПВТ та спареним 7,62 мм кулеметом ПКТ. Маса цієї машини, скільки може брати на борт осіб, і скільки "Чеканів" могло бути виготовлено – такі дані у відкритому доступі відсутні.

Цікаво, що Oryx у своїх підрахунках не вказує бронемашини "Чекан", хоча точно про втрату ворогом мінімум однієї такої машини влітку 2022 року в боях проти ЗСУ на Сході України.

Російська бронемашина "Чекан" із протимінними тралами, січень 2024 року, зображення з відкритих джерел

В історії з установкою протимінних тралів на "вагнерівські" бронемашини "Чекан" складно прослідкувати весь логічний ланцюжок, із якого може виходити ворог у своїх діях. Ймовірно, рашисти сподіваються, що такі машини зможуть "проскочити" мінні поля, на відміну від танків та іншої бронетехніки.

Але цілком може бути таке, що росіяни "згадали" про ці клони БТР-152 скоріше для того, щоб "списати" їх під завідомі втрати. Як це вийшло у рашистів у випадку з рідкісним БТР-90 чи вкраденими у Грузії БМП-1У під час штурмів Авдіївки.

Знищений на Сході України бронеавтомобіль "Чекан", літо 2022 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Європа повертається до ліній Мажино та Маннергейма: чи спрацює ідея країн Балтії зі створення Baltic Defence Line