xcounter
#

Аргентині знадобиться всього 1 рік та до $15 млн на інфраструктуру під 24 F-16

3239
F-16 ВПС Данії, яка продала винищувачі Аргентині, архівне фото від Royal Danish Airforce
F-16 ВПС Данії, яка продала винищувачі Аргентині, архівне фото від Royal Danish Airforce

Такий рівень затрат можна назвати в чомусь навіть неочікувано малим

Після того, як Аргентина нарешті уклала офіційний контракт на закупівлю 24 винищувачів F-16 та закрила епопею тривалістю понад 1 рік, виникло питання інвестицій в інфраструктуру для розгортання цих літаків.

Специфіка аргентинської ситуації полягає в тому, що ВПС цієї країни уже тривалий час взагалі не мають боєздатну реактивну авіацію: той же The Military Balance 2023 вказував про формальну наявність хіба що 10 штурмовиків A-4 Skyhawk, із яких в кращому випадку по факту справними залишились лише чотири. Ну а влітку 2023 року Аргентина взагалі списала Super Etendart, які "відзначились" у Фолклендській війні 1982 року, і котрі останні кілька років були просто в стані металобрухту.

Читайте також: Це дивна історія, коли США вже 2 роки не дають ЗСУ MQ-9 Reaper, хоча є зайві дрони
Аргентинські військові "прощаються" зі своїми Super Etendard, травень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Так от, як пише портал Infodefensa, Міноборони Аргентини уже заявило, що для розгортання інфраструктури під F-16 вони планують витратити від 10 до 15 мільйонів доларів. В даному випадку планується лише оновлювати злітно-посадкову смугу, ангари та "інші об’єкти" на авіабазі Танділа, очікувана тривалість робіт складає 1 рік.

Цікаво, що делегація від ВПС США та Lockheed Martin за участі представників аргентинських військових провели оцінку аеродромної інфраструктури в країні ще в лютому 2023 року. І схоже, що саме за підсумками такої оцінки й виникли параметри в 1 рік та до 15 мільйонів доларів на розгортання F-16.

F-16 ВПС Данії, яка продала винищувачі Аргентині, архівне фото від Royal Danish Airforce

На перший погляд, заявлений вище кошторис виглядає неочікувано низьким. Але тут свою поправку може грати не тільки те, що аргентинським військовим не потрібно будувати нові об'єкти під F-16 "з нуля", їм потрібно просто дещо оновити уже наявні.

Тут ще є нюанс і в тому, що коли Аргентина нарешті підсувала офіційний контракт на отримання F-16, то передбачалось, що разом із самими літаками також будуть передані "десятки контейнерів з матеріалами, які дозволять адаптуватися до нового винищувача, а також гарантувати його локальну експлуатацію і обслуговування".

Тобто іншими словами, саме факт передачі такиз контейнерів і міг для Аргентини суттєво здешевити вартість інфраструктури під F-16 до згаданої вище "планки" в 15 мільйонів доларів.

F-16 ВПС Данії, яка продала винищувачі Аргентині, архівне фото від Royal Danish Airforce
Читайте також: Супутник підтвердив, що рашисти перевели із Чорного в Каспійське море мінімум один носій "Калібрів"