xcounter
#

11-й пакет санкцій ЄС проти РФ узгоджений, чи зможе він заблокувати "паралельний імпорт"

1596
ЄС запровадить черговий пакет санкцій проти РФ (фото: Council of the European Union)
ЄС запровадить черговий пакет санкцій проти РФ (фото: Council of the European Union)

Впровадження нового пакета санкцій проти РФ має відбутись впродовж найближчих днів

У Європейському союзі Посли Європейського Союзу погодили 11-ий пакет санкцій проти РФ, впровадження якого має, в ідеалі, заблокувати так званий "паралельний імпорт", або, як мінімум, значно його ускладнити.

Офіційно про цей важливий етап погодження змісту санкцій повідомило Шведське головування в Раді ЄС. Але одразу зазначимо, що це ще не офіційне впровадження та запуск нового "санкційного механізму".

Читайте також: МіГ-29 Повітряних Сил України засвітився з новим "таємничим" пілоном: нове озброєння чи все значно простіше

Але очікується, що все бюрократичне оформлення завершиться вже найближчими днями, зокрема з'являється неофіційна дата у вигляді 23 червня. Саме після цього можливо буде говорити максимально предметно щодо його змісту, але вся суть 11-го пакета санкцій від ЄС у тому, щоб заблокувати Кремлю можливість обходу санкцій, який у Москві відкрито називають "паралельним імпортом".

Його суть полягає у тому, що закупівля РФ компонентів, які вони використовують у виробництві озброєння, та навіть вже готових виробів, йде через треті країни. Зокрема чудовий приклад такої тіньової схеми - потрапляння снайперських патронів виробництва американської компанії Hornady до РФ.

Про електронні компоненти цивільного призначення, які можливо вільно купити на ринку, також вже доволі давно відомо. При цьому мова йде про їх використання ледь не у всій російській техніці. Мова йде про систему наведення "Торнадо-С", у "найновішій" масовій російській радіостанції "Азарт", у дійсно небезпечних дронах-камікдзе "Ланцет, у крилатих ракетах Х-101 і цей перелік можна продовжувати, здається, нескінченно.

волоконно-оптичний гіроскоп ТИУС-500
Волоконно-оптичний гіроскоп ТИУС-500 з Cyclone II EP2C8Q208C8N

Й всі ці компоненти йдуть через треті країни, серед яких Вірменія, Казахстан, Киргизстан, а окрім цього ОАЕ, Туреччина та Китай. Саме вони розглядаються, як найбільш зручні майданчики РФ для обходу санкцій, про що говорить потужне зростання імпорту електроніки з цих країн.

Але як ефективно протидіяти цьому, коли мова йде навіть не про компоненти подвійного призначення, а звичайну електроніку, окреме й вкрай цікаве питання. І здається це стане можливим лише в тих умовах, коли самі ці країни будуть боротися з імпортом до РФ будь-чого взагалі, що неможливо без відповідного стимулу.

Читайте також: Як так вийшло, що Канада дала ЗСУ лише вісім Leopard 2, а до Латвії уже готова перекинути 15 таких танків