xcounter
#

Снайперські патрони з США досі потрапляють до РФ в обхід санкцій: викрито тіньові схеми

У РФ активно використовують стрілецьку зброю під західні патрони (фото: Hornady)
У РФ активно використовують стрілецьку зброю під західні патрони (фото: Hornady)
2849

Приклад з тіньовим імпортом патронів з США до РФ вкрай красномовний для розуміння того, як Кремль обходить санкції

У західних санкцій все частіше виявляються проломи, які, на перший погляд, ставлять їх ефективність під питання. І якщо до електронних компонентів, які вільно продаються на цивільному ринку, але масово використовуються у російському озброєнні, всі вже звикли, то тепер з'явилось підтвердження закупівлі російськими підрозділами й патронів виробництва США.

Мова йде про патрони .338 Lapua Magnum, які були зафіксовані у снайперів "ЧВК "Вагнер", і які, як пише Politico, могли потрапити до РФ через "сірі схеми". Зокрема російська компанія "Промтехнология", яка виробляє снайперські гвинтівки Orsis T-5000, задекларувала імпорт 102 тисяч патронів виробництва американської компанії Hornady, а загалом задекларувала імпорт 460 тисяч "мисливських боєприпасів".

Читайте також: Нідерланди закуповують ударні БПЛА MQ-9 Reaper: оголошена вартість та кількість дронів
Orsis T-5000
Orsis T-5000

Патрон від Hornady .338 Lapua ELD Match, з вагою кулі 285 gr (18,5 грам), продаються компанією, як матчеві. Зазначимо, що матчеві патрони забезпечують високу кучність бою, виготовляються на прецензійному обладнанні із мінімальними допусками й призначені, в першу чергу, для стрілецького спорту та мисливства.

Вони не є армійськими чи спеціалізованими снайперськими, але саме від якості патронів об'єктивно залежить точність стрільби, особливо на великі дистанції, які для Orsis T-5000 декларуються на рівні 1-1,5 км.

Ці патрони потрапили до РФ не напряму з США, про що повідомив гендиректор Hornady, зазначивши, що з 2014 не експортує продукцію "жодному с*чому сину з РФ". Й зрештою такий прямий експорт просто б загрожував доволі відомій фірмі величезними штрафами й дуже прикрими наслідками, зокрема до 1 млн доларів та до 20 років ув'язнення.

Ще одним імпортером таких боєприпасів виявилась російська фірма Tetis, а загалом пошук таких боєприпасів у РФ взагалі не потребує великих зусиль. З боку Defense Express зазначимо, що можливо зайти на будь-який більш-менш великий мережевий мисливський магазин у РФ й обрати продукцію ледь не будь-якого відомого західного виробника боєприпасів під замовлення. Хоча ціни будуть доволі значними - 2,5-3 тисячі рублів (1-1,4 тисячі гривень) за один патрон. Для порівняння в Україні ціни на аналогічні патрони на цивільному ринку у районі 300-450 грн.

Але в цій ситуації цікавішим є саме механізм потрапляння таких боєприпасів до РФ, який і дослідило видання. Зокрема, вийшло на магазин Valerian зі Словенії, який значиться продавцем та виробником боєприпасів до російської "Промтехнология". Очільник фірми з уставним капіталом у 7,5 тисячі євро заперечив постачання патронів до РФ, зазначивши, що не розуміє, як потрапив у декларації російської компанії, тим паче як "виробник".

Також видання вийшло на уряд країни, де отримало підтвердження, що компанія не продавала боєприпаси до РФ, але продала партію патронів у розібраному стані до Киргизстану. Також в уряді країни повідомили, що розпочали відповідну перевірку та будуть перешкоджати будь-якому імпорту озброєння до РФ, зокрема й такими обхідними шляхами.

Нагадаємо, що зараз у ЄС планують ввести санкції проти країн, які є майданчиками обходу заборон для РФ. Але й треба розуміти, що досягти абсолютного блокування військових товарів до РФ вочевидь неможливо просто фізично. Але можливо лише уявити, якщо санкцій проти Кремля взагалі не було.

Читайте також: Ізраїльський танк Merkava для України: на скільки це взагалі реально і чи є інші цікаві варіанти