xcounter
#

Війна, Україна, саміти НАТО, ЄС, G7 та інше: підсумкові інфорезонанси доби

Висновки Центру ККБ на тлі 30 доби путінської агресії
Війна, Україна, саміти НАТО, ЄС, G7 та інше: підсумкові  інфорезонанси доби
810

До вашої уваги - чергова доробка аналітиків Центру комунікаційно-контентної безпеки на підставі аналізу інформаційного поля: у подіях і фактах про те, як світ солідаризується у підтримці України.

Доба Брюсселя як центру світової цивілізації миру та демократії. Три саміти (НАТО, ЄС, G7) солідаризували Україні словами, емоціями, грошима, планами.На всіх самітах віртуально були присутні криваві варварські трагедії з України, добова хроніка війни за існування України, відеозвернення Президента України.

Лунали слова, виявлялися емоції, відчувалася енергетика, панував український дух мужності, пожертви, звитяги.

Читайте також: Тепер офіційно – ЗСУ ліквідували в Чорнобаївці "топового" рашистського генерала Рєзанцева

Європейські саміти: коридори, паркет, зали засідань, дружні рукостискання та усмішки – атмосфера єдності й ухвалення великих рішень. А в цей же час Україна – смерті, бомбардування, ракетні обстріли, терористичні викрадення, геноцидні депортації, передсмертні зойки вмираючих від куль та осколків, голоду та зневоднення дітей, жінок, людей похилого віку…

Це все відбувається одночасно…

Зеленський закликав міжнародні громади виходити на акції підтримки України. Він просить світ показати, що люди – важливі, а свобода, мир та Україна мають значення.

Солідарність кожного громадянина мирної цивілізації, кожного планетянина тепер є єдиною силою, що може спрямувати зусилля владних еліт світу демократії до безумовної перемоги України, пришвидшеної капітуляції путінського режиму та ефективної депутінізації міжнародного світоустрою.

Цю солідарність продемонстрував на весь світ мер Нью-Йорка Ерік Адамс, який разом із членами міської ради та мерії, конгресменами, представниками української громади взяв участь у церемонії підняття американського та українського прапорів у центральному районі міста – на Мангеттені.

А у Брюсселі, щоб привернути увагу світової громади до нищення мирних жителів Маріуполя і злочинів Росії, понад 1000 людей взяли участь в акції "Stop promising, start acting!", – люди лягли на землю.

Актуальність включення масової солідарності за термінову перемогу України є вимогою часу і невідкладною дією демократичних сил. Бо світові метастази путінізму не зникли, вони проявляються в різних точках планети.

Так, в Німеччині рада старійшин однієї з найбільш проросійської партії "Ліві" виступила із заявою, яка майже дослівно повторює відомі кремлівські наративи. Дух цього документа не лише антиукраїнський, а й антидемократичний. Проти нього виступили навіть в самій партії.

Публічний скандал, спричинений цією заявою, змусив раду старійшин (а це неофіційний дорадчий орган партії, який очолює колишній прем’єр Східної Німеччини 94-річний Ганс Модров) переписати документ, кардинально змінивши тональність. Та це не означає, що підписанти змінили свої думки і позицію і не вестимуть надалі антиукраїнську пропаганду.

Кремль, потрапивши в політичну міжнародну безвихідь, відчайдушно намагається організувати акції на свою підтримку. За повідомленням Центру протидії дезінформації при РНБО України, російські спецслужби організували серію мітингів своїх сателітів для дезінформування світової спільноти.

Такі заходи відбулися в Болгарії, Вірменії, Сирії, Сербії. Однак у Болгарії після організованого прокремлівською партією «Відродження» проросійського мітингу в Софії відбулася велелюдна хода на підтримку України. Це ще одне свідчення, що путінський режим втрачає свій вплив і дедалі маргіналізується.

Започаткована глобальна об’єднана санкційна солідарність цивілізаційного та мілітарного характеру: США і ЄС будуть координувати підтримку України та санкційний тиск на рф, а НАТО ще ніколи не було таким згуртованим (Байден).

НАТО збільшить допомогу Україні, але деталі не розголошуються. Японія включила до санкційного списку ще 25 росіян і 81 компанію. Канцлер Німеччини відкинув вимогу путіна платити за газ рублями. Австралія запровадила санкції проти лукашенка і 22 російських пропагандистів. Швейцарія заморозила майже $6,2 мільярда російських активів. Канада знову розширила санкції проти росії. G7 зобов’язується допомогти Україні (Шольц). Болгарія відкликає посла з Москви для консультацій через заяви посла рф у Софії.

Саміт НАТО ухвалив заяву щодо війни в Україні з обіцянкою захисту від хімічної і біологічної зброї. Зеленський закликав G7 відключити росію від GPS та заблокувати всі банки. Байден підтримав виключення росії з G20. Експрем’єр Британії Девід Камерон закликав бойкотувати саміт G20, якщо туди поїде путін. Санкції проти рф забороняють операції з російським золотом (США). США вводять санкції проти оборонного комплексу рф та голови Сбєрбанку.

У цьому санкційному хорі лише Макрон залишається "оригінальним": він дозволяє французьким компаніям самим вирішувати, чи працювати в росії.

Вкрай необхідними є зараз подальші консолідовані дії України, держав-партнерів та симпатиків з американського істеблішменту, щоб переконати адміністрацію Білого дому погодитись надати нам винищувачі.

Наразі, за твердженням CNN, проти цього виступає Д. Байден. Це видається, м’яко кажучи, короткозорим з боку CША як головного ініціатора і гаранта безпеки України за Будапештським меморандумом, однак це неспростовний факт.

Маємо сконцентруватися на новому якісному рівні потрібних нам і світу санкціях світової солідарності проти геноциду України: Міжнародний кримінальний суд має звернути увагу на ознаки геноциду в діях росії – юрист.

Окупанти на захоплених територіях борються з підручниками історії, Стусом і Бандерою. Світ розуміє, що від обороноздатності України залежить майбутнє людства (Резніков). На російському ТБ обговорюють окупацію острова Готланд – Зеленський звернувся до Швеції…

З початком фізичної повномасштабної агресії рф проти України у світі сформувалася реальна світова антипутінська коаліція солідарності із 140 країн. Наступним кроком у діяльності України на міжнародному рівні має бути перетворення цієї коаліції на дієвий союз з реалізації програм підтримки українців у кожній країні, викорінення рецидивів поширення путінізму на планеті.

Генеральна Асамблея ООН на спеціальному надзвичайному засіданні, що відбулося 23–24 березня, ухвалила в четвер резолюцію "Гуманітарні наслідки агресії проти України". За ухвалення документа проголосувало 140 країн, утрималося – 38, проти були росія, білорусь, Північна Корея, Еритрея, Сирія.

Попереднє засідання надзвичайної сесії Генасамблеї відбулося 28 лютого – 2 березня. 2 березня ГА ООН ухвалила резолюцію "Агресія проти України", яка засуджує вторгнення росії в Україну й вимагає від рф негайно вивести війська з української території. "Проти" голосували ті ж п’ять країн.

На територіях, тимчасово окупованих путінським варварами, розгортається кампанія гібридного гуманітарного катаклізму: вкрай виснажені, напівживі жителі Маріуполя силою, шантажем і фізичним примусом захоплюються, викрадаються і безупинно вивозяться на територію рф чи в окуповані раніше ОРДЛО або Крим. До цього сонму знедолених додаються дезорієнтовані в ОРДЛО й Криму, які на тлі війни добровільно їдуть в московію.

У всіх захоплених таким чином забирають документи, відтак вони стають ніким, людьми без імені, громадянства і національної приналежності. Очевидно, що для окупантів вони із втратою ідентифікаційних документів перестають бути українцями, але ще не стають "рускімі". Вони наче люди нижчого ґатунку, яких путінці використовуватимуть для досягнення певних цілей як тактичного , так і геостратегічного рівня.

Зокрема частину цих людей (чоловіків) можуть примусити йти воювати за "Расєю", тож можна очікувати на телесюжети про українських "добровольців", які воюють із київськими "нацистами й фашистами".

Не можна виключати і факт появи паспортів українських громадян десь у Європі, бо з цими документами туди можуть засилатися кремлівські диверсанти для вчинення терористичних актів і звинувачення в цьому України. Та й всередині рф можливі провокації, а то й убивства російських громадян, які приписуватимуть особам зі справжніми українськими паспортами.

Звісно, що такі дії вчинятимуться з певною метою – продемонструвати світові підступність української хунти. А такі сюжети за відповідної політичної і фінансової підтримки можуть з’явитися в ЗМІ багатьох країн. Однак зараз з такими комунікаційно-контентними диверсіями у Кремля може не скластися – міжнародна громада вже достатньо добре навчилася розрізняти московитську брехню від правди, з одного боку, і значною мірою перекрила вільний доступ рашистських медіа до світової аудиторії, з другого.

Так звана гуманітарна евакуація українців до рф є фактором глобальної небезпеки для всього світу, що зовсім не є перебільшенням. Тому на міжнародному рівні Україні варто порушувати цю проблематику і закликати світ бути пильними. Водночас доцільно вийти з пропозиціями щодо вдосконалення міжнародного права саме в зазначеному контексті. Слід взяти до уваги, що загарбники заявили про «евакуацію» із України до росії 402 тисяч громадян.

Палітра дискредитацій та гібридно-терористичних акцій рф в Україні представлена у публічному полі: Маріуполь благає про допомогу: люди помирають від голоду; Зеленський: росія депортує українців і потім намагається мобілізувати їх у свою армію; примусова депортація мешканців Маріуполя до рф є воєнним злочином; російські військові підмовляють колаборантів викрадати дітей...

Особливу тривогу викликає небезпека застосування окупантами хімічної зброї, адже суто військовими можливостями вони не можуть взяти в Україні жодного міста. Така диверсія загрожуватиме й громадянам країн НАТО, про що говорив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Продовжує публічно резонувати тема перемовин України з путінським режимом. Вона досить неадекватна для стандартних конвенційних процесів, а особливо для розуміння класичної дипломатії на рівні ядерних держав, які вважають, що перемовини з ворогом можуть бути тільки з приводу примусової капітуляції. Позиція Кремля і особисто путіна давно відома і змінюватися вона не буде, попри всі надії і сподівання.

Варіант вирішення виниклої світової безпекової проблеми може бути лише один – перемога України за підтримки США та ЄС. А це капітуляція режиму в кремлі.

Як не прикро, але наразі навіть у цьому оптимістичному варіанті прослідковується лише знищення нинішньої кремлівської корпорації, але не повна руйнація кремлівського дитинця, тобто ліквідація історичного політико-державного устрою, заборона на володіння ядерною зброєю, вільне волевиявлення народів федерації тощо: Держдеп вважає, що росія знущається з дипломатії; Єрмак вважає Єрусалим одним з пріоритетних місць для зустрічі президентів України та рф; Військові рф обіцяли путіну захопити Київ за п'ять днів, а Україну - за два тижні (Нуланд).

Публічно дедалі гучніше звучить голос рейково-партизанської солідарності громадянської гідності білорусів проти диктаторських режимів путіна та лукашенка: більшість білорусів проти війни з Україною (білоруська студентка).

Діє парламентська солідарність з Україною: спікерки парламентів Естонії, Латвії та Литви прибули з візитом до Києва, попри бої на околицях столиці і загрозу обстрілів. Голови парламентів України і країн Балтії підписали заяву про об’єднання зусиль проти російської агресії. Зеленський подякував за підтримку головам парламентів країн Балтії.

Окремим блоком аргументів від України у виступах Президента В. Зеленського прозвучала тема глобальної системи безпекових гарантій, військової доблесті та ефективності української армії, яка вже майже дев’ять років доводить, що опанувала стандарти НАТО і готова бути гідним партнером Альянсу. Він закликав "Велику сімку" створити систему гарантій безпеки U24.

Щира солідарність планетян:
  • МБРР надасть Україні додаткові $100 млн для допомоги бізнесу.
  • "Барселона" допоможе українським біженцям у Каталонії.
  • Український паралімпієць Ємельянов виставив "золото" Ігор-2020 на аукціон.
  • Команда OneWeb опечатала супутники і залишила Байконур.
  • У Празі запрацювало "Радіо Україна".
  • УЄФА проведе термінові переговори і спробує відхилити заявку росії на проведення Євро.

Далі - буде...

Валерій Король, Григорій Любовець, ГО "Центр комунікаційно-контентної безпеки"

Читайте також: Ювелірна робота "Азову" у Маріуполі: справжній майстер-клас використання мінометів у місті проти бронетехніки