xcounter
#

США повели новий виток інформаційної війни проти Кремля: тепер "під ударом" російські підводні крейсери

2621
Атомні підводні човни – один із видів "чудо-зброї" для росіян
Атомні підводні човни – один із видів "чудо-зброї" для росіян

Схоже, одним із базових завдань "програми максимум" при "гібридній війні" зразка 21 сторіччя стане переконати противника, що він не зможе належним чином задіяти своє озброєння під час можливої "великої війни", або – що не зможе довести до кінця свої перспективні програми по переозброєнню власного війська.

"Програма-медіум" - ввести в оману противника по темі того, як інша сторона протиборства оцінює якість зброї, з якою доведеться мати справу.

Ну а "програма-мінімум" - ввести противника в стан роздратованості, іншими словами – "потролити" своїми висловлюваннями по темі оцінки тих чи інших якостей "чутливих" систем озброєння.

Читайте також: "Блискавка" на експорт: як Україна може допомогти Індії досягти воєнної переваги на морі

Defense Express розповідав, що під час навчань Africa Lion 2021 армія США в Марокко відпрацювала задля психологічного тиску демонстративне знищення російських комплексів С-400 за допомогою "зв’язки" стратегічних бомбардувальників B-52 та систем реактивного залпового вогню HIMARS.

Мета такого заходу – накреслити росіянам "червону лінію", що ЗРК С-400 не мають постачатись країнам-союзникам або ж сателітам Кремля, наприклад – у тій же Лівії.

Також Defense Express розповідав, що армія США оприлюднила відеопрезентацію, як стандартна ракетна система HIMARS разом з її беспілотним варіантом AML будуть використовуватись для знищення російських засобів, що створюють зону обмеження та заборони доступу і маневру (A2/AD).

Під інформаційний удар в рамках психологічного тиску на цей раз потрапив не тільки російський ЗРК С-400, але й також – ракетний крейсер проекту 1164 "Слава", до якого належить зокрема флагман ЧФ РФ "Москва"

Ну а тепер ми розкажемо про епізод, який стосується інформаційного впливу США на Російську Федерацію по темі її атомного підводного флоту.

Є ось такі ввідні дані: за період 2013 -2020 років РФ ввела у стрій чотири атомні субмарини-носії міжконтинентальних балістичних ракет проекту 955 "Борей", ще два таких кораблі – планує ввести у стрій протягом 2021-2022 років.

Перший підводний човен проекту 955 "Борей" був закладений ще в 1996 році

За період 2014-2021 років РФ ввела у стрій тільки дві багатоцільові атомні субмарини проекту 885 "Ясень", ще один такий човен – має стати до строю в кінці цього року.

Тобто, у росіян вийшов певний перекіс – з однієї сторони, вони доволі пристойними темпами оновлюють підводну складову своєї "ядерної тріади", з іншої сторони – у них пробуксовує оновлення флоту багатоцільових АПЧ.

Перший підводний корабель проекту 885 "Ясень", К-560 "Северодвинск", був закладений ще в 1993 році

А тепер давайте поглянемо, як ці дані використали ті самі американські військові, щоб а) виконати інформаційний вплив на РФ як можливого противника, і б) заодно пролобіювати виділення більших ресурсів на розвиток національних ВМС.

Наприклад, 14 червня цього року на сайті Naval Post з’явилась публікація, суть якої можна коротко переказати так: атомоходи "Борей" - технологічно це "крок вперед", порівняно з іншими субмаринами аналогічного класу, що зараз стоять на озброєнні ВМФ РФ. Але російське Міноборони збудувати усі 10 запланованих АПЧ проекту 955 не зможе, бо банально грошей не вистачить. На таку замітку профільні або ж пропагандистські ресурси РФ не відреагували ніяк.

Кремль опинився "у вилці": якщо не будувати і далі нові атомні крейсери проекту "Борей", то підводна складова "ядерної тріади" зникне по причині фізичної застарілості

За декілька днів, 16 червня цього року, на сайті The Drive з’явилась інша замітка по темі російських підводних атомоходів, зміст якої можна викласти отак: високопоставлений генерал ВПС США Глен ВанХерк заявив, що в найближчі 5 років російські човни проекту 855 "Ясень" на повному серйозі зможуть загрожувати спокою берегів Америки.

Таку заяву можна вважати більш ніж гротескною: наприклад, як розповідав Defense Express, на початку березня цього року ВМС США уклали контракт на будівництво новітньої багатоцільової субмарини класу Virginia Block V, і за наступні 5 років американський флот отримає мінімум 10 таких підводних кораблів.

Субмарина типу Virginia під час будівництва на стапелі

Наразі Військово-морські сили США отримали 19 субмарин типу Virginia, усього американський флот має отримати від 30 до 48 таких атомних підводних кораблів. Водночас, найамбітніші "підводні" плани Кремля передбачають на даний момент будівництво лише восьми субмарин за проектом 885 "Ясень", що розроблялись саме як опоненти підводних кораблів типу Virginia.

Втім, ці всі фонові дані не завадили російським пропагандистам проголосити "чергову перемогу російської зброї" - "мовляв, американський генерал визнав загрозу від наших АПЧ!".

Інсталяція рятувальної камери на один із човнів проекту 885 "Ясень"

Росіяни в принципі люблять позиціонувати свої АПЧ проекту 885 як чергове "вундерваффе". Тільки нюанс в тому, що це "вундеваффе" доволі рідко на стрільби виходить: відкриті джерела інформації містять дані, що підводний корабель "Казань" виконав стрільби ракетами "Оникс" и "Калибр" у жовтні 2020 року (і то в рамках державних випробувань), і що його "сістер-шіп" "Северодвинск" відстрілявся "Калибром" у лютому 2021 року, і ось все на цьому.

При цьому всьому ВМФ РФ не відмовився від концепції, що атомні підводні крейсери - це їх "асиметрична відповідь" на чисельну перевагу ВМС США в надводних кораблях

Між іншим, із викладеного вище можна зробити такий висновок: чим ближче Україна просуватиметься до логічного та успішного фіналу своїх оборонних програм, тим активніше РФ заявлятиме про власноруч вигадані "провали" українського ОПК.

Схибленої фантазії кремлівським пропагандистам вистачало завжди, але інформаційна гігієна – справа суто індивідуальна.

Тримаймо порох сухим
Читайте також: Кремлю не по силам великі кораблі: перший із трьох атомних крейсерів пішов на утилізацію