xcounter
#

США вчаться використувати психологічний тиск як зброю проти Кремля: С-400 "втрапили під удар"

5311
Це був один із епізодів навчань Africa Lion 2021
Це був один із епізодів навчань Africa Lion 2021

Коротко суть цієї публікації можна передати так – щоб не допустити поставки російських ЗРК С-400 для союзних Кремлю режимів, США демонстративно відпрацювали умовне знищення таких комплексів у повністю лояльному собі Марокко

Портал The Drive пише: на Африканському континенті відбулись навчання Africa Lion 2021, котрі в свою чергу є частиною навчань НАТО Defender Europe-2021.

Провідною силою під час Africa Lion 2021 була армія США, а сценарій цих навчань – вигадана африканська країна Рованда зазнає атаки вигаданої країни Нехоне, яка чомусь розміщена в північно-східних окраїнах Алжиру.

Читайте також: Кремль судомно шукає зброю проти БПЛА: в Сирії для цього "воскресили" С-75
Вивантаження американської військової техніки в Марокко, фото ілюстративне

І один із епізодів цих навчань – американські військові відпрацьовували зокрема за допомогою своїх стратегічних бомбардувальників B-52 та систем реактивного залпового вогню HIMARS знищення російських зенітно-ракетних комплексів С-400 на полігоні в Марокко.

Американський B-52 виконує зліт для участі в одному з епізодів операції Africa Lion 2021

У цьому повідомленні подив авторів The Drive виклали як мінімум два моменти. Перший – жодна країна Африки зараз не має на озброєнні комплекси С-400. Другий – ударів по умовним С-400 американські ВПС відпрацювали у Марокко, що повністю лояльні до Сполучених Штатів Америки.

Марокканські військові не виявляли бажання купувати С-400, їх цікавить якраз зброя виробництва США. Наприклад, ВПС Марокко використовують модифіковані винищувачі F-16C/D Block 52+, а в 2018 році були повідомлення, що марокканці хочуть докупити до своїх F-16 керовані ракети AGM-88E (AARGM) для ураження ворожих РЛС.

Марокканські F-16C/D відпрацьовують дозаправку в повітрі від американського "повітряного танкера"

Проти кого саме спрямована ця демонстрація? Єдине раціональне пояснення – РФ, яка уже розмістила комплекси С-400 в окупованому Криму, і яка начебто може продати такі ж ЗРК Білорусі та Індії.

Цілком можливо, що Кремль може поставити С-400 також режиму Хафтара у Лівії. У всякому випадку, американські військові в минулому році справді мали такі побоювання.

Втім, ЗРК "Бук" - це максимум, що отримав режим Хафтара в Лівії від РФ у минулому році, і то - на заміну "Панцирям", що виявились безсилі проти Bayraktar TB2

Цікава історія в даному випадку виходить із Алжиром. З однієї сторони, ця країна співпрацює із США у безпекових питаннях.

З іншої сторони, Алжир використовує ЗРК російського виробництва С-300ПМУ-3, і також – були дані, що алжирські військові прагнуть придбати ті ж С-400.

На цьому фото - зображені алжирські С-300ПМУ-3, хоча візуально можна переплутати із російськими С-400

Як висновок – описаний на початку цього тексту епізод можна вважати не стільки прикладом бойової підготовки американських ВПС, а скоріше – інформаційно-психологічною операцією США, яка спрямована на окреслення такої "червоної лінії" - Кремль більш не має експортувати С-400.

Наскільки вийшло вдало – схоже, зможемо побачити в найближчі півроку.

Перші С-400 в окупованому Криму РФ розгорнула ще в 2018 році
Читайте також: Париж хоче влади над морями: чи прийде французький флот захищати Одесу