xcounter
#

Париж хоче влади над морями: чи прийде французький флот захищати Одесу

3483
Франція прагне як наддержава захищати маршрути світової торгівлі на морі
Франція прагне як наддержава захищати маршрути світової торгівлі на морі

Одна з найбільших французьких компаній має свій експортний трафік зерна з Одеси. Ми можемо опертись на цю обставину, щоб знайти запобіжник проти "великої війни" у Чорному морі

У водах Чорного моря, зокрема біля берегів України, ВМС Франції відзначаються дещо нижчою активністю, аніж інші країни-учасники НАТО.

Можемо пригадати, що до Одеси французькі кораблі заходили востаннє у 2019 році: у березні того року в цей порт заходив тральник M653 Capricorne, в листопаді того ж року – патрульний корвет Commandant Biro.

Читайте також: Шалений всюдихід Nomad: на що здатний "Кочівник" та чи потрібен він українському війську (відео)
Патрульний корвет-"авізо" Commandant Biro ВМС Франції в акваторії порту "Одеса", листопад 2019 року

Франція зараз міць свого військово-морського флоту намагається саме на основних маршрутах судноплавства в Світовому океані, використовуючи при цьому крупні кораблі, що відповідають статусу наддержави – авіаносці, атомні субмарини чи універсальні десантні кораблі.

Для супроводу таких великі кораблів потрібен ескорт і судна забезпечення, тому поки що в Чорне море французи свої військово-морські сили посилають за "залишковим принципом".

Франція - одна з двох країн в світі, що зараз є гордими власниками кораблів класу "атомний авіаносець"

Але схоже, що як тільки виникне пряма загроза від Чорноморського флоту РФ для наших портів – наприклад, росіяни наважаться на пряму блокаду наших портів, тоді як можемо припустити, Франція як мінімум посилить присутність свого флоту в Чорному морі.

Якщо Париж наважиться відправити до Чорного моря свої бойові кораблі, це в принципі може стати запобіжником від ескалації російської агресії біля наших берегів, наприклад – від початку прямих бойових проти цивільного судноплавства.

Французький тральник M653 Capricorne в порту Одеси, березень 2019 року

Тим більш, маємо наступні фонові дані: із порту Одеси зерно на експорт вивозить крупна французька компанія "Луї Дрейфус"; а 12 травня буквально в 30 кілометрах від межі порту "Чорноморськ", що входить до складу "Великої Одеси", було помічено російський корвет "Павел Державин", до набору озброєння якого входять вісім протикорабельних ракет Х-35 із дальністю стрільби до 260 кілометрів.

У січні цього року новітній російський корвет "Павел Державин" "відзначився під час іншої провокації - демонстративної постановки навчальних мін в акваторії Чорного моря

Поки що ж маємо таку картину. Як розповідав Defence Express, у лютому 2021 року група кораблів ВМС Франції в складі багатоцільової атомної субмарини Emeraudeта допоміжного корабля Seine прибули в акваторію Південно-Китайського моря.

Ці два кораблі за три місяці пройшли 15 тисяч кілометрів, мета їх походу – демонстрація рішучості Парижу захищати свободу судноплавства в усіх можливих куточках планети.

Emeraude належить до типу субмарин Rubis, що мають славу найменших атомоходів у світі: водотоннажність цих підводних човнів не перевищує 2,6 тисяч тонн

Такій же меті була підпорядкована й інша акція французького флоту: як розповів портал The Straits Times, французький вертольотоносець LHD Tonnerre типу Mistral наприкінці травня цього року провів спільні навчання із флотом Сінгапуру.

Французький вертольотоносець типу Mistral

Водночас, як повідомив портал Naval News, на початку червня цього року свій 5-місячний похід завершила авіаносна ударна група ВМС Франції на чолі з атомним авіаносцем Charles de Gaulle, в рамках своєї місії Clemenceau 21.

Французька АУГ пройшла Середземне море, Аравійське море та Тихий океан, із палуби Charles de Gaulle було виконано 104 вильоти палубних ударних літаків Rafale та 38 вильотів літаків радіолокаційного дозору E2C Hawkeye, і так флот Франції показав свою здатність проектувати та застосовувати силу в усіх чутливих для себе регіонах планети.

Французький атомний авіаносець Charles de Gaulle повернувся з походу
Читайте також: Новий "Карабах" Путіна: Альянс України і Туреччини змусить Кремль поступатися у Криму