xcounter
#

Рашисти мають ракети "Вихрь" та ЛМУР, і це їхній спосіб рятувати гелікоптери від ППО на полі бою

6778
Дослідний Ка-52М з ракетою ЛМУР або ж "Изделие 305", фото ілюстративне
Дослідний Ка-52М з ракетою ЛМУР або ж "Изделие 305", фото ілюстративне

Ракета "Вихрь-1" може знищувати цілі на відстані до 10 км, ЛМУР (вона ж "Изделие 305") — до 15 км, і це дозволяє російським гелікоптерам зменшити ризики бути ураженою засобами протиповітряної оборони під час виконання бойового завдання

Російські війська на Бахмутському напрямку зі своїх гелікоптерів використовують для ударів по українській бронетехніці та інших цілях протитанкові ракетні комплекси "Вихрь" або ж аналогічну сучасну систему — таку інформацію у своєму Telegram-каналі оприлюднив заступник командира 3-ої штурмової бригади майор Максим Жорін.

Вихрь-1 ракета
Ракета 9-А-4172К "Вихрь-1", фото ілюстративне

"Так вони почали полювати на нашу техніку, щоб вражати її на дистанції — там, де ми їх не можемо дістати", — розповідає Жорін про використання окупантами ракет з їхніх гелікоптерів.

Читайте також: Підірваний під Москвою завод працював над бомбардувальником для заміни Ту-95МС і Ту-160

Можна припустити, що окупанти активізували використання своїх ракет "Вихрь" або ж аналогів після низки втрат своїх гелікоптерів Ка-52, які ЗСУ активно нищили у червні-липні цього року.

Так, наприклад, комплекс 9К121М "Вихрь-М" з ракетами 9М127-1 "Вихрь-1" може вдень нищити цілі на відстані до 10 км, що дозволяє носіям цих ракет, передусім гелікоптерам Ка-52, зменшити ризики бути ураженим засобами протиповітряної оборони.

ракета Вихрь-1 вертоліт Ка-52
Російський Ка-52 з ракетами "Вихрь-1", фото ілюстративне

Разом з тим, під "сучасною альтернативою" ракеті "Вихрь", про яку говорить Жорін, цілком може ховатися "Изделие 305", воно ж ЛМУР або "легкая многоцелевая управляемая ракета", яку окупанти прийняли на озброєння у 2022 році.

ракета ЛМУР
Ракета ЛМУР, вона ж "Изделие 305", фото ілюстративне

У порівнянні з "Вихрем", ракет ЛМУР має у півтора раза більшу дальність і може знищувати цілі на відстані у 15 км. За даними з відкритих джерел, окупанти епізодично використовують її з літа 2022 року, за підрахунками порталу Oryx ракетою ЛМУР нібито було знищено 56 цілей.

До речі, саме ця ракета стала "героєм" одного з одіозних епізодів, коли окупанти нею нібито знищили ракетну систему HIMARS, які якимось фантастичним чином опинилися на другому поверсі покинутої будівлі. І якщо дивитися на статистику Oryx, то саме будівлі, зокрема і склади з боєприпасами, були основними цілями для цих російських ракет.

Сьогодні ж, судячи з усього, окупанти дещо "перепрофілювали" використання цих ракет з урахуванням потреб на полі бою, і це насправді небезпечна тенденція з урахуванням дальності дії цієї ракети.

Крім того, тут також варто зауважити, що ще наприкінці липня цього року стало відомо, що росіяни вже нібито перекинули в Україну свої модернізовані гелікоптери Ка-52М, і це означає, що на полі бою з’явився ще один носій ракет ЛМУР, що дозволить розширити використання цих ракет на полі бою (хоча звичайно, питання ще в тому, а скільки всього Ка-52М окупанти можуть кинути на фронт).

Ка-52М
Дослідний зразок російського гелікоптера Ка-52М

Водночас за даними з відкритих джерел, всього міноборони РФ закупило до 300 ракет ЛМУР. Попри не надто велику кількість, не виключено, що МО РФ замовить більше таких ракет, якщо вони продемонструють свою ефективність під час наступу Сил оборони України. Хоча станом на сьогодні незрозуміло, з якими темпами оборонка РФ виробляє своє "Изделие 305".

Разом з тим, питання протидії такій загрозі, як ракети ЛМУР, сьогодні залишаються актуальним для нашого війська. Крім посилення ЗСУ відповідними засобами ППО, які б могли нищити російські гелікоптери на дальностях понад 10-15 км, одним з варіантів захисту від гелікоптерів ворога може бути створення спеціальної "накидки", яка має зменшити ефективність російських Ка-52 та Ми-28 вночі.

Ну і також як засіб протидії цілком можна розглянути і знищення носіїв ракет "Вихрь" та ЛМУР безпосередньо на землі, але тут ми говоримо передусім про ракети ATACMS, поява яких у ЗСУ поки що під великим знаком питання, або ж високоточні боєприпаси GLSDB, які мають з’явитися в Україні не раніше осені цього року.

Читайте також: Росіяни поставили гармати з "Шилки" на БТР-82, але за 2 місяці далі виставок не пішло