xcounter
#

Підірваний під Москвою завод працював над бомбардувальником для заміни Ту-95МС і Ту-160

9811
Ймовірний вигляд рашистського бомбардувальника за програмою "Посланник", або ж ПАК ДА, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Ймовірний вигляд рашистського бомбардувальника за програмою "Посланник", або ж ПАК ДА, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Виявилось, що програма "Посланник" або ж ПАК ДА отримала ще більш розпливчасті строки для завершення робіт

Наші ЗМІ з посиланням на рашистські ресурси вже повідомляють інформацію про те, що підірваний 9 серпня 2023 року "Загорський оптико-механічний завод" в місті Сєргієв Посад біля Москви був залучений з 2019 року до програми по розробці нового стратегічного бомбардувальника під шифром "Посланник", більш відомого насправді як ПАК ДА (перспективний авіаційний комплекс дальньої авіації", також фігурував під позначенням "Изделие 80".

Якщо конкретніше, то цей завод має контракт на "виконання складової частини дослідно-конструкторської роботи на тему шифр: "Посланник-1ОЕП/Л" з виконанням до 2027 року, вартість – 69 мільйонів рублів.

Читайте також: Як буде "жити" бомбардувальник B-1B Lancer, поки його не замінить "невидимка" B-21 Raider
Ймовірний вигляд рашистського бомбардувальника за програмою "Посланник", або ж ПАК ДА, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ця деталь важлива, бо ілюструє, що насправді віртуальний проект рашистів під назвою ПАК ДА, запущений для створення заміни Ту-95МС і Ту-160, отримав ще більш розпливчасті строки виконання, аніж можна було собі уявити. Накреслювати ПАК ДА російська корпорація "Туполев" почала ще в 2009 році, але станом на 2021 рік по цьому проекту був готовий хіба що один елемент – катапультоване крісло для членів екіпажу, і заодно заледве вдалось накреслити остаточний вигляд бомбардувальника.

Хоча ці всі нюанси не заважали російській пропаганді стверджувати, що в 2020 році начебто вже почалось будівництво першого дослідного екземпляру бомбардувальника за програмою "Посланник", він же ПАК ДА, і що вже в 2025 році має відбутись перший політ цього літака. Схоже, що навіть за найбільш сприятливої для себе ситуації росіяни сподіваються збудувати перший екземпляр ПАК ДА хіба що уже в 2030-х роках.

Ту-160 у цехах авіаційного заводу у Казані, ілюстративне фото з відкритих джерел

У своїх джерелах рашисти заявляли, що ПАК ДА матиме наступні характеристики: злітна маса – 145 тонн, бойове навантаження – заявлявся діапазон від 30 до 45 тонн, швидкість польоту – дозвукова, дальність – до 15 тисяч кілометрів, екіпаж – 4 особи.

Наскільки такі характеристики російському ВПК взагалі під силу втілити в життя, питання лишається відкритим хоча би тому, що рашисти досі працюють над найбільш важливим елементом для цього проекту – реактивними двигунами "Изделие РФ", що мають бути створені на базі двигунів НК-32-2 ("Изделие Р"), модифікації силової установки, що використовується на Ту-160. Відповідно, поки не буде створено двигуни, про бодай якусь реалістичність проекту ПАК ДА, він же "Посланник", говорити не доводиться.

Викатка із заводського цеху рашистського Ту-160, виготовленого із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року, зображення з відкритих джерел

Але все вищевикладене аж ніяк не означає, що на даний момент РФ в принципі нездатна виготовляти стратегічні бомбардувальники.

Як раніше розповідав Defense Express, Росія запустила програму "воспроизводства" стратегічних бомбардувальників Ту-160 з використанням "заготовок", які залишились ще з радянських часів. За цією програмою Міноборони РФ отримало уже два літаки під індексом Ту-160М, однак лише в липні 2023 року почались державні випробування першого із них.

Рашистський Ту-160М на випробуваннях, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як в РФ оцінили ефект від ракет "Кинжал" у війні проти України