xcounter
#

GLDSB чи ATACMS: що з цього знищить аеродром з Ка-52, що заважають контрнаступу ЗСУ

15184
Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Оперативно-тактичні ракети стали найбільш ефективним засобом протидії рашистській авіації, тому їх передача вкрай необхідна для ЗСУ

У відкритому доступі з’явився супутниковий знімок, який вказує на те, що російські загарбники продовжують використання аеродрому в тимчасово окупованому Бердянську для розміщення своєї армійської авіації. Зараз на цьому летовищі розміщені орієнтовно сім вертольотів Ка-52, та по чотири вертольоти типів Ми-24 та Ми-8, і сам факт існування цього авіагрупування досі виглядає в чомусь парадоксальним, попри всі "прильоти", які були повійськовим об’єктам окупантів в Бердянську.

Про це написав OSINT-аналітик Tatarigami_UA, який опублікував відповідний знімок в своєму профілі Twitter.

Читайте також: Росіяни розкрили, скільки для них коштує Ту-22М3 з ракетою Х-22, і там цифри здивують
Вертольоти армії РФ на аеродромі в тимчасово окупованому Бердянську, джерело - Tatari

Вперше про те, що армія РФ розмістила свої транспортні та ударні вертольоти в тимчасово окупованому Бердянську для протидії контрнаступу ЗСУ на Півдні, стало відомо ще в червні 2023 року. Тоді, як розповідав Defense Express, ядро цього угрупування складали взагалі 13 гелікоптерів Ка-29, і також були наявні п’ять Ка-52 та вісім машин типу Ми-8 чи Ми-24.

Окрім того, раніше за зображеннями з відкритих джерел було зрозуміло, що адміністративні будівлі на території Бердянську аеропорту в руках окупантів також зазнавали ударів. Тому на цьому тлі сам факт того, що вертольоти рашистів досі там стоять, виглядає особливо специфічно.

Рашистські Мі-8 та Ми-24, Ка-52 та Ка-29, аеропорт тимчасово окупованого Бердянська, 13 червня 2023 року, супутниковий знімок від Planet Labs, який наводить "Радіо Свобода"

Тут свою оцінку Tatarigami_UA висловлює так – крилата ракета Storm Shadow як найбільш далекобійна наразі в розпорядженні ЗСУ може не дати очікуваного ефекту в плані знищення саме рашистських ударних гелікоптерів, в силу специфіки БЧ. Але й також – через теоретичні можливості в розпорядженні росіян протистояти можливому удару з використанням таких КР.

Тому, на думку OSINT-аналітика, для знищення рашистських ударних вертольотів в Бердянську найбільш ефективними були б саме GLDSB. Такі "ракето-бомби" мають дальність стрільби до 150 км, тому цілком можуть дістати по цьому об'єкту. Їх характеристики підходять саме для ураження таких цілей, як гелікоптери на стоянці.

Крім того, рашистська ППО навряд чи зараз може мати засоби для протистояння GLDSB, хоча уже хвалилась начебто "збиттям" таких ракето-бомб. Втім, у цій концепції є своє слабке місце - перші поставки GLDSB мають стартувати лише осінню 2023 року, із орієнтовним темпом передачі в 47 одиниць на місяць.

Раніше Defense Express висловлював оцінку, що для знищення гелікоптерів Ка-52 армії РФ в тимчасово окупованому Бердянську або на інших "майданчиках підскоку" найбільш ефективною (у разі передачі від США) могла б стати оперативно-тактична ракета ATACMS у базовій версії M39 з дальністю стрільби лише до 160 км, та з касетною БЧ масою аж 570 кг. Втім, і в цій концепції теж можна знайти своє слабке місце - політичного рішення про ATACMS для ЗСУ поки що нема.

Але це все демонструє важливу тенденцію - саме оперативно-тактичні ракети стали найбільш ефективним засобом протидії рашистській авіації, тому їх передача вкрай необхідна для ЗСУ.

Рашистський Ка-52 кружляє над пляжем в тимчасово окупованому Бердянську, липень 2023 року, скрін-шот відео із соцмереж
Читайте також: З якими реальними проблемами стикається зараз Україна під час закупівлі озброєння