xcounter
#

Концепція опору та російські операції на окупованих територіях (окремі аспекти)

Концепція опору та російські операції на окупованих територіях (окремі аспекти)
3557

У протидії потенційній російській агресії слід враховувати усі ризики та можливості, включно з підготовкою до ведення нетрадиційних бойових дій

У 2014 році, після окупації Росією Криму, одночасно з заходами щодо посилення потенціалу стримування за рахунок конвенційних сил, Командування спеціальних операцій США в Європі (Special Operations Command Europe) розпочало роботу з НАТО та силами спецоперацій країн-партнерів, спрямовану на посилення спроможностей, необхідних для ведення нетрадиційних бойових дій (НБД).

РФ у Криму
Російські війська під час захоплення Криму

Одним із результатів цієї співпраці стала поява у 2019 р. "Оперативної концепції Опору" (Resistance Operating Concept/ROC). Мета цієї концепції полягає в тому, щоб "добитися, щоб уряди прагнули досягти докризової стабільності шляхом організації Тотальної Оборони (Total Defense)".

Читайте також: Основи національного спротиву: ССО почали підготовку бійців для Руху опору

Тотальна оборона передбачає консолідацію зусиль всього уряду та суспільства задля досягнення спільної мети та реалізовуватиметься у взаємодії та за підтримки союзників і партнерів.

У свою чергу, Оперативна концепція Опору (ROC) як складова Тотальної оборони ставить за мету "вироблення принципів, а також визначення потреб і виявлення потенційних проблем. Ці напрацювання можуть бути використані при розробці доктрин, планів, спроможностей та концепцій розвитку сил і засобів".

ROC - це комплексна, добре продумана, гнучка концепція, в якій сконцентрований великий обсяг знань та досвіду минулих кампаній НБД, у тому числі кампаній, що проводилися на території Балтії в початковому періоді Холодної війни.

Ця концепція, серед іншого, враховує спроможності та підходи сучасної Росії та досвід аналогічних операцій радянських та російських військ. А також оцінки того, як діятиме Росія на окупованих нею територіях в умовах застосування противником тактики та методів "нетрадиційної війни".

РФ
Керівницво РФ розуміє, що у випадку програшу воно втратить не лише свої високі посади

При прогнозованих оцінках дій РФ бралося за основу, що для кремлівського керівництва війна з НАТО фактично означатиме боротьбу за виживання. І керівницво РФ розуміє, що у випадку програшу воно втратить не лише свої високі посади, але й і життя. Тож Росія кине в бій всі наявні сили та засоби для того, щоб перемогти.

Росія
Переважну більшість кращих наземних військ Росія зосередила на кордоні з Україною

При цьому у своїх діях керівництво РФ не зважатиме на думку міжнародного співтовариства. А стратегічні ядерні арсенали США, Великої Британії та Франції хоча і не дозволять Росії першою застосувати ядерну зброю – проте застосування нестратегчіної ядерної зброї не виключється.

Росгвардія
Росгвардія - це не тільки ОМОН, але й стрілецькі частини з артилерією та легкою бронетехнікою

З боку РФ операції з придушення опору на окупованій території здійснюватимуть Федеральна служба безпеки (ФСБ) та Росгвардія. До таких операцій також залучатиметься низка організацій, як державної, так і недержавної форм власності, які забезпечуватимуть постійну та повсюдну військову присутність у зоні бойових дій.

Росгвардія
В структуру Росгвардії входить зараз знаменита дивізія імені Дзержинського, частини котрої охороняють Кремль

При цьому РФ спирається на досвід структур радянських часів (КГБ, МВД), які тривалий час брали участь у придушенні рухів опору. Так, з 1944 року і до кінця1950-х років радянським силовим структурам, що діяли за підтримки місцевих колаборантів, довелося придушувати будь-які спроби збройного спротиву у Західній Україні, Польщі і країнах Балтії.

Будуть захоплені усі урядові установи, а їхні документи та архіви конфісковані

Радянська доктрина передбачала широку програму заходів із контролю за окупованими територіями, в якій особлива увага приділялася питанням безпеки комунікацій, берегових ліній та кордонів; боротьбі з місцевими повстанськими рухами, і навіть тактиці оборони в умовах застосування противником методів "нетрадиційної" війни (саботаж, диверсії, партизанська війна, пропаганда). Більшість із цих завдань було покладено на Внутрішні війська КДБ та Міністерства внутрішніх справ (МВС).

Замість національної валюти в обіг буде запроваджено рубль або спеціальні окупаційні банкноти

Тож які підходи буде запровожувати Росія, аби забезпечувати порядок на окупованих територіях? Прогнозний сценарій на прикладі дій РФ проти країн Балтії, зокрема, включав наступні кроки.

По-перше, будуть захоплені усі урядові установи, а їхні документи та архіви конфісковані. При цьому особливу увагу буде приділено службам національної оборони та безпеки, а також поліції, центрам зв'язку та державного управління (зокрема особовим справам працівників).

Будуть заарештовані та допитані представники структур оборони, розвідки, поліції, а також держслужбовці та політичні діячі. Тому ключовим завданням розвідки буде належна підготовка НАТО до повернення контролю над країнами Балтії, включаючи, зокрема, і спецоперації.

По-друге, буде припинено діяльність засобів масової комунікації. ЗМІ зможуть відновити свою роботу лише після встановлення режиму цензури. Внутрішній телефонний зв'язок та доступ в інтернет будуть дозволені лише за умови підключення до спеціальної російської системи моніторингу інтернету і телефонного зв'язку. Аматорські радіостанції будуть вилучені.

Буде встановлена комендантська година

Засоби зв'язку ультра- та надвисокочастотного діапазонів залишаться лише у розпорядженні державних відомств (пожежної служби), а всі радіочастоти контролюватимуться з метою пеленгації підозрілих каналів. Буде ліквідовано легальні канали міжнародного зв'язку, зокрема поштового. Зрештою, можна буде забути і про супутниковий зв'язок та навігацію.

По-третє, буде встановлена комендантська година, після чого всі громадяни будуть зобов'язані повідомляти свої дані для обліку населення та видачі нових паспортів. Це допоможе контролювати чисельність населення та виявляти новоприбулих у регіон осіб. "Втрата" цих документів суворо каратиметься, а якісно підробити їх буде практично неможливо.

Для міжміських поїздок можуть знадобитися спеціальні перепустки. Замість національної валюти в обіг буде запроваджено рубль або спеціальні окупаційні банкноти. Зберігання будь-якої іноземної валюти вважатиметься кримінальним злочином.

Російські військові в аеропорту Сімферополя, 28 лютого 2014 року
Російські військові в аеропорту Сімферополя, 28 лютого 2014 року

Можливо, будуть запроваджені продуктові картки, але не через дефіцит продуктів, а для контролю споживання (наприклад, з метою позбавити доступу до продовольства членів руху опору, які діятимуть із сільської місцевості або міського підпілля).

По-четверте, будуть розширені права місцевого російського населення (росіяни становлять 24,8% населення Естонії, 24,5% Латвії та 5,8% Литви), а порядок на місцях забезпечуватиметься за підтримки загонів народної дружини, які будуть сформовані із громадян російського походження. На ФСБ працюватиме спеціально організована мережа таємних та відкритих інформаторів.

Відкриті інформатори працюватимуть у кожному багатоквартирному будинку, житловому кварталі або невеликому селищі і доповідатимуть окупаційній владі про діяльність осіб, які там проживають.

Недонесення інформації про події, про які згодом станемо відомо ФСБ, спричинить проблеми не тільки для порушників, але й і для тих, хто повинен проявляти пильність і доповідати про порушення. Людей заохочуватимуть стежити один за одним і скоритися новому режиму. Жителям Балтії така система вже знайома з розповідей їхніх батьків. Це сталінська система терору та інформаторів, яка існувала за радянських часів.

Спецпризначенці зі складу 3-го окремого полку спеціального призначення ССО ЗСУ

Спецпризначенці зі складу 3-го окремого полку спеціального призначення ССО ЗСУ

Також передбачати і ймовірність того, що диверсійно-розвідувальні структури, які діятимуть в регіоні ще до окупації, можуть бути викриті та ліквідовані внаслідок інфільтрації ворожих агентів чи зради з боку власних людей, яких намагатиметься завербувати ФСБ.

Як російська влада реагуватиме на акти диверсії, саботажу, заколоту чи партизанські дії сил опору?

Концепція ROC містить розділ про відносини між місцевим населенням та іноземними окупантами. Документ передбачає, що місцеве населення може зазнати терору, і описує, яким чином це може вплинути на ставлення людей до окупантів та руху опору.

ССО
Коли в країні існує дієва система територіальної оборони, суспільство стійке, а навіть на окупованих територіях буде діяти масштабний рух опору - противник не буде йти на військову авантюру. Це і є тотальна оборона.

Всі ці та інші ризики враховані, зокрема, при опрацюванні практичних рекомендацій на основі "Оперативної концепції Опору" (Resistance Operating Concept/ROC) – задля того, аби сприяти звільненню країн від російської окупації і водночас мінімізувати втрати для місцевого населення.

На останок додамо, що в Україні також розроблені заходи щодо підготовки та дій Руху Опору.

Читайте також: Національний спротив: територіальна оборона та стійкість, як парадигма безпеки України - розповідає Олексій Грідін