xcounter
#

Як звірства "Вагнера" наближають РФ до статусу держави-спонсора тероризму

3237
Як звірства "Вагнера" наближають РФ до статусу держави-спонсора тероризму

​В умовах війни з Україною найвпливовішим персонажем у РФ після Путіна став Прігожин – ватажок ПВК "Вагнер", банди найманців, що воює в інтересах Кремля по всьому світу

Цей двічі судимий так званий герой Росії, попри накладені на нього санкції США, ЄС, Австралії та інших країн, демонструє амбіції, що перевищують повноваження будь-якого чиновника РФ. Про це пише автор Defense Express Андрій ВОРОПАЄВ у колонці для іспанської elPeriodico.

Пригожин є порученцем Кремля у "делікатних" питаннях, які залишають сліди воєнних злочинів в Україні, Сирії, країнах Африки. За законами РФ будь-яка ПВК, зокрема і "Вагнер" є незаконною. Але це не заважає Міноборони враховують інтереси найманців, надаючи Пригожину авіацію, танки та артилерію.

Читайте також: Рашисти "забули" дати "вагнерівцям" БМП-3 та 100-мм снаряди, щоб вони з Т-90М проривали "500 ліній оборони"
Т-90М
"Вагнерівський" Т-90М

Зухвалість і самовпевненість Пригожина засвідчила позасудова кара найманця ЧВК Нужина, який після українського полону був переданий РФ у рамках обміну. Того вбили кувалдою, зафіксувавши на відео процес страти. "Нєту тєла – нєту дєла", - цинічно прокоментував вбивство Пригожин, упиваючись безкарністю. За словами російської правозахисниці Ольги Романової, у ПВК "Вагнер" стратили не менше 40 осіб, які брали участь у війні в Україні.

Зліт рецидивіста пояснюють його соціальною близькістю до Путіна. Це – знак Кремля Заходу, який пояснює, що такі маркери тепер – еталонні для Росії. Одним із результатів агресії проти України стало заміщення у РФ законних інститутів влади незаконними. Режим перейшов у формат ручного управління Путіним та його довіреними особами, зокрема Пригожиним.

путін прігожин
Путін і Прігожин

Той сформував інститут, що має формальні ознаки держави – армію, фінанси, політичний вплив. Де-факто держава поділилася з Прігожіним правами на насильство та "правосуддя". Опозиційний журналіст Невзоров називає Прігожина фігурою федерального значення, здатною впливати на події та політику РФ.

Російське медіа "Медуза" пише, що влада готує Прігожину політичний проект. Він буде заснований на різкій антиелітній та антизахідній риториці, близькій малоосвіченим багаточисельним масам РФ. Це має вмонтувати позасистемного Пригожина у російську політику, зробивши його зіркою мейнстріму.

прігожин пвк
Фото ілюстративне, джерело – ГУР МОУ.

При цьому попри легалізацію Прігожина в РФ, в очах цивілізованого світу він залишиться терористом. Бо незаконно веде бойові дії у всьому світі. Відтак у міжнародного співтовариства виникає чергова дилема у відносинах із РФ. Адже ПВК, що представляє у світі Росію і має у цій країні колосальний вплив, є терористичною організацією, що наближається до масштабів Аль-Каїди. А РФ, підтримуючи її своїми ресурсами, перетворюється на фактичного, а не формального спонсора тероризму.

Досі США, Британія, Німеччина, Іспанія та інші країни утримувалися від визнання РФ державою – спонсором тероризму. "Вагнер" змінив ситуацію. РФ вже офіційно визнали державою-спонсором тероризму Європарламент та Парламентська асамблея НАТО. Це розв'язує руки іншим великим гравцям.

Європейські аналітики розглядають кілька варіантів подальшого реагування. Один із них – надання ПВК "Вагнер" статусу терористичної організації. На першому етапі це може бути рішення неофіційних міжнародних організацій. А далі будуть висновки формалізованих політичних інститутів.

Інсайдери припускають, що перший крок можуть зробити на майданчику ініціативи ICoCA (Міжнародна асоціація кодексу поведінки). Цей впливовий світовий форум оцінює відповідність послуг приватних охоронних компаній міжнародному гуманітарному праву. Експерти ICoCA мають юридичне право оцінювати суб'єктів, які надають послуги безпеки, у рамках узгодженого ключовими гравцями Кодексу. Адже ПВК "Вагнер" у дотерористичний період була охоронною компанією.

За нашою інформацією, в Асоціації готові оголосити організацію терористичною за сукупністю ознак. Ця оцінка стане маркером для світової спільноти, з огляду на вплив ICoCA на процеси безпеки. Надання банді Прігожина терористичного статусу перекине місток до аналогічного кроку до РФ.

Можна припустити, що міжнародним елітам буде складніше уникати теми визнання РФ державою – спонсором тероризму. Оскільки Москва наривається на таке рішення, користуючись послугами терористичної організації та надаючи їй максимальну допомогу.

Юридичні визначення з боку міжнародної ініціативи стануть каменем у фундамент глобального правового рішення про визнання РФ державою – спонсором тероризму. Таке рішення може бути розглянуте міжнародними організаціями, що визначають світовий правопорядок, і окремими державами. Після цього РФ стане жалюгідним покидьком, викинутим за рамки цивілізованої політики та економіки.

Читайте також: Майже всю ПВК "Вагнер" рашисти кинули під Бахмут, але частина з них все лишається в Африці