xcounter
#

"Фрегатні торги": чи брати іноземних підрядників для модернізації флагмана українського флоту

5388
Україні потрібно займатись не лише побудовою нових кораблів, але й також - вирішувати долю наявних "вимпелів"
Україні потрібно займатись не лише побудовою нових кораблів, але й також - вирішувати долю наявних "вимпелів"

Перед нами – приклад Греції, яка змогла в рамках своєї "фрегатної програми" добитись у Франції умов не тільки про локалізацію будівництва нових кораблів, але й також - про "локалізацію" модернізації уже наявних фрегатів

Одним із контраргументів для запуску програм по будівництві кораблів класу "ракетний катер" та "корвет" для ВМС України було зокрема те, що наша країна так і не спромоглась довести до логічного кінця програму будівництва корвета проекту 58250 "Володимир Великий".

Зараз секції корпусу першого корабля проекту 58250 із оголошеною готовністю корпусу на рівні 80% та загальною - 32% перебувають на "Чорноморському суднобудівному заводі", котрий зараз визнаний банкрутом.

Читайте також: Флот США вирішив "для економії" таки позбутись від 12 патрульних катерів Mark VI
Секції недобудованого корпусу "Володимира Великого"

В чомусь ця "родова пляма" була знята після повідомлення у лютому 2021 року, що Міноборони України має намір добудувати корабель "Володимир Великий" як багатофункціональний фрегат ближньої морської зони, котрий прийде на заміну нинішньому флагману "Гетьман Сагайдачний".

В якості взірця для такої ідеї послужив зокрема проект багатофункціонального фрегата Sigma-10514

Також варто згадати, що 12 травня цього року під час форуму "Україна 30. Безпека країни" Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа заявляв, що до 2025 року наш флот має отримати один корвет.

Із виступу не було прямо зрозуміло, якого саме типу корвет отримає наш флот до 2025 року - за турецьким проектом Ada або за нашим проектом 58250. Але такі сумніви можна тлумачити і на користь вітчизняного взірця.

Два проекти перспективних кораблів ВМС України в одному слайді - корвет за турецьким проектом Ada та корабель за українським проектом 58250

Але тут виникають нові питання, наприклад – добудова "Володимира Великого" відбуватиметься виключно силами вітчизняного ОПК, чи будуть залучатись також іноземні підрядники?

Що при цьому буде із фрегатом "Гетьман Сагайдачний"? Чи проведене відновлення боєздатності та модернізація нинішнього флагмана українського флоту?

Фрегат "Гетьман Сагайдачний" під час виконання ремонтних робіт на Чорноморському СРЗ в 2018 році

У цій ситуації міг би бути наступний вихід – тобто, що наша держава для модернізації "Гетьмана Сагайдачного" та добудови корабля "Володимир Великий" залучає ресурси та підрядників від Великої Британії чи Туреччини, котрі зараз ведуть програму будівництва корветів та ракетних катерів.

Тим більш, на це прямо вказує приклад Греції, яка веде свою "фрегатну програму" по посиленню свого флоту на тлі конфронтації з Туреччиною, і котра зуміла зторгуватись із Францією як основним підрядником за проектом на вигідні для себе умови локалізації.

Маневри грецького військово-морського флоту

Як приклад - Defence Express розповідав, що американська корпорація Lockheed зробила доволі привабливу пропозицію керівництву грецьких ВМС – поставити чотири новітні фрегати проекту MMSC, котрі в свою чергу базуються на проекті "прибережного бойового корабля" LCS типу USS Freedom.

Рендер корабля для грецьких ВМС за проектом MMSC

І щоб на цьому тлі не втратити можливе замовлення, французька Naval Group, як пише портал Naval News, зробила щедру пропозицію – на грецьких потужностях будуть збудовані три із чотирьох запланованих для ВМС Греції фрегати типу Belhara.

І "бонусом" - французька Naval Group проведе модернізацію на грецьких потужностях усіх чотирьох фрегатів проекту МЕКО 200, що зараз є найновішими у складі ВМС Греції.

Рендер фрегата за проектом Belhara

Попередня пропозиція французької Naval Group, як розповідав Defence Express, була не настільки щедрою: чотири кораблі проекту Belhara мали будувати на французьких верфях, при цьому про модернізацію кораблів проекту МЕКО 200 мова взагалі не йшла.

Очевидно, нам варто врахувати такий урок, як потрібно поєднувати підтримку союзників та змагання за власні національні інтереси при розбудові національних Військово-Морських Сил.

Фрегат "Гетьман Сагайдачний" на стоянці в Одесі
Читайте також: Як Україна зможе перемогти на морі завдяки своїм майбутнім ракетним катерам