xcounter
#

Чотири сценарії розвитку повітряної війни з РФ або чому сьогоднішніх темпів поставок зброї недостатньо

3502
Фото: U.S. Air Force
Фото: U.S. Air Force

Сили оборони України повинні посилитися більшою кількістю засобів ППО та ПРО, західними винищувачами та далекобійним озброєнням на 500+ км, щоб найбільш ефективно боротися з РФ

Армія РФ має кількісну та якісну перевагу у повітрі, і сьогодні Сили оборони України, маючи в арсеналі обмежену кількість літаків, засобів ураження та системи протиповітряної та протиракетної оборони мужньо протидіять сильному противнику.

Разом з тим, окупанти нарощують виробництво далекобійних ракет, змінюють тактику на полі бою і для протистояння ворогу Україні потрібно посилити власні можливості ведення війни у повітрі – про це йдеться у воєнно-стратегічному огляді "Повітряні загрози для України" від Київського безпекового форуму, в якому аналітики виділили чотири основні сценарії розвитку повітряної війни з РФ.

Читайте також: Другий поспіль комбінований удар окупантів: скільки ракет та дронів вдалося збити вночі 20 липня

Перший, найбільш критичний, передбачає знищення української ППО та/або вичерпання запасів зенітних ракет – як наслідок росіяни будуть повністю контролювати повітряний простір над Україною або ж як мінімум широку фронтову смугу.

Як відзначається, такий сценарій може бути реалізовано у випадку, якщо РФ теоретично отримає великі партії далекобійного озброєння від таких країн, як Іран (що більш ймовірно, з урахуванням "завислого" питання з передачею балістичних ракет) чи Китаю (що менш ймовірно). Або ж у випадку, якщо РФ буде більш інтенсивно використовувати свою фронтову авіацію.

Fateh 110
Fateh-110, джерело зображення – Hossein Velayati. http://www.ypa.ir/2013-01-23-13-24-55/item/487-رزمايش-موشكي-پيامبر-اعظم(ص)-7.html, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46...
Другий сценарій – "пом’якшений" варіант першого, коли Сили оборони України не зможуть організувати як протиповітряний захист, так і підтримку з повітря військ під час контрнаступів. Тут наводиться ось такий приклад, що у квітні-травні армія РФ активізувала далекобійні повітряні удари, і однією з метою було саме виснаження ПС ЗСУ перед ймовірним контрнаступом.
JDAM-ER
JDAM-ER під крилом літаків ПС ЗСУ, фото – Командування ПС ЗСУ

Водночас варто пам’ятати, що під час наступу стрімко зростає роль як авіації, так і наземної ППО – у першому випадку йдеться про завдання ударів по тилах (і не тільки противника), як це українські літаки роблять з JDAM, у другому – протидія російській авіації, зокрема й гелікоптерам, таким як Ка-52, які зараз ворог активно використовує для стримання просування українських сил.

Третій сценарій – стагнація, за якого передбачається "консервація" ситуації, що склалася на сьогодні, коли РФ матиме ініціативу, а також кількісну та якісну перевагу, а Україна водночас матиме обмежені можливості з протистояння.

Під час навчань українських військових на ЗРК Patriot, фото Bundeswehr/Johannes Heyn
Під час навчань українських військових на ЗРК Patriot, фото Bundeswehr/Johannes Heyn

І вже у цьому сценарії наголошується, що він реальний за умови, якщо союзники продовжать постачати засоби протиповітряної та протиракетної оборони та зброї для повітряних ударів у тих обсягах, як це відбувається сьогодні.

Зрештою, четвертий сценарій передбачає сталий розвиток можливостей Сил оборони України у повітрі, але він може бути реалізований лише за суттєвого розширення парку бойових літаків ЗСУ, засобів протиповітряної та протиракетної оборони, серійного виробництва дронів різних типів, а також розширення далекобійних засобів ЗСУ на 500+км.

Ракета ATACMS
Ракета ATACMS, фото Lockheed Martin

Висновок з усього всього буде доволі очевидних – що для розв’язання ситуації, поточних темпів постачання далекобійної зброї та засобів ППО вже недостатньо, і що для захисту від РФ Україні потрібно більше зброї, водночас критично важливим посиленням можливостей Сил оборони України у повітрі буде постачання багатофункціональних винищувачів F-16 чи інших західних літаків.

Водночас у звіті також наголошують на тому, що важливо забезпечувати й розвиток вітчизняних проєктів, як з виробництва, так і ремонту різної зброї – дронів, ракет, літаків, засобів протиповітряної оборони тощо.

Читайте також: РФ оголосила необмежену морську війну: загрожують топити всі цивільні судна, які прямують до України