xcounter
#

Чи домовились РФ та Іран щодо балістичних ракет: схоже, що Кремль формує альтернативну реальність

11165
Fateh-110
Fateh-110

Розбираємось з "новиною" про досягнення згоди між РФ та Іраном щодо балістичних ракет

Цілий ряд українських ЗМІ вийшли з новинами, що Іран і РФ уклали угоду на постачання балістичних ракет. Нібито саме таку заяву зробив представник Білого дому Джон Кірбі під час свого брифінгу для преси, більше того, навіть наводячи цитату:

"У мене є свідчення, яке вказує, що угоду було укладено щодо балістичних ракет з Ірану до Росії. США стурбовані розширенням російсько-іранського військового співробітництва".

Читайте також: Для РФ це буде "ціль №1": як захистити батареї Patriot від можливих атак рашистів

У деяких випадках посилання взагалі не відстежується, або йде на аналогічні маловідомі сайти, наприклад, новинний агрегатор World Today News, який підтягнув новину з російського сайту, включно з ілюстрацією.

Більше того, новина з таким формулюванням спостерігається виключно у російських ЗМІ. Які також просто посилаються на брифінг, або з посиланням на ТАСС. До речі знайти на ньому таку новину не вдалось.

Але це не завадило через декілька годин російським ЗМІ випустити новини, що у США немає даних щодо укладання угоди про балістичні ракети, з посиланням на той самий брифінг і того самого спікера - Джона Кірбі.

На жаль знайти оригінальний брифінг Джона Кірбі за 14 грудня не вдалось. Навіть будь-якої згадки у авторитетних іноземних виданнях щодо заяви відносно іранських балістичних ракет. Але у цей день на брифінгу для ЗМІ виступив заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател. На питання щодо розширення співпраці між Іраном та РФ він відповів наступне:

"У мене немає жодної нової інформації, але я повторю те, що я та наші колеги сказали раніше, що Іран надає Росії безпілотники для використання на полі бою в Україні, а в обмін Росія пропонує Ірану безпрецедентний рівень військової та технічної підтримки, що перетворює їхні відносини на повноцінне оборонне партнерство. Тож дозвольте мені сказати чітко: це партнерство становить загрозу не лише для України, але й для сусідів Ірану в регіоні, і ми поділилися нашою інформацією з нашими партнерами на Близькому Сході та в Перській затоці, а також нашими партнерами по всьому світу", - повідомив Ведант Пател. Текстова версія цього брифінгу доступна на сайті Білого Дому.

Fateh-110

Таким чином можливо зробити обережне припущення, що у США не робили жодної заяви щодо наявності доказів відносно досягнення згоди між РФ та Іраном щодо балістичних ракет. І, скоріш за все, поява новин про це є не просто помилкою, а цілеспрямованим створенням Кремлем (варто нагадати, що той сами ТАСС - державна агенція), альтернативної інформаційної реальності. А ось чому вона залітає в український інформаційний простір - окреме питання.

Читайте також: США планують надати JDAM для України: комплект для перетворення бомб у високоточні та не тільки