xcounter
#

Для РФ це буде "ціль №1": як захистити батареї Patriot від можливих атак рашистів

12127
Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне
Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне

Навколо кожного такого ЗРК доведеться будувати свою ешелоновану систему захисту

Білий Дім та Пентагон всіляко натякають на можливу близьку передачу комплексів протиповітряної оборони Patriot для Збройних Сил України. В свою чергу орки уже починають говорити, що "Петріоти" в Україні стануть для них пріоритетною ціллю. На цьому тлі уже логічно задуматись над питанням "як можна захистити батареї Patriot від можливих атак рашистів, після поставки таких ЗРК нашій країні".

Щоб відповісти на таке питання, автори порталу The Drive опитали Девіда Шенка, полковника Армії США у відставці та спеціаліста з питань ППО. Загалом картина виглядає так.

Читайте також: США готують для України Patriot: можливості, скільки часу на навчання та чому це надважливо
Батарея ЗРК Patriot Армії США прикриває польський аеропорт Жешув, квітень 2022 року, ілюстративне фото від U.S. Army

Щоб захистити "Петріоти" в Україні від можливих атак рашистів, які мають зокрема протирадіолокаційні ракети Х-31П, навколо цих ЗРК доведеться будувати по суті концентровану та ешелоновану систему захисту. В яку входитимуть зокрема комплекси РЕБ та засоби боротьби проти безпілотників.

Наступна частина поради по захисту Patriot – очевидно побажання із розряду "ідеального світу". Бо далі звучить порада прикрити ці ЗРК також розрахунками із ПЗРК Stinger або ж комплексами малої дальності Avenger (такі засоби ураження є у Сил оборони України), ну і також – зенітно-артилерійськими системами C-RAMM (а от такі засоби ППО наша країна отримати так і не змогла). Очевидно, із розряду "ідеального" також звучить порада організовувати розміщення "Петріотів" так, щоб їх заодно "перекривали" ЗРК NASAMS в розпорядженні Сил оборони України.

Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне

Такі поради автори The Drive аргументують так. Досі ще не було жодного випадку, щоб під час якогось із конфліктів противник зміг знищити комплекс Patriot, наприклад – єменські хусити дуже старались "дістати" такі ЗРК в розпорядженні Саудівської Аравії після 2015 року, але не змогли.

Але з іншої сторони, мовляв, варто перестрахуватись. Бо в рашистів є начебто "вундерваффе" у вигляді літаків радіотехнічної розвідки та постановки завад Ил-22ПП, ну і також – певний запас протирадіолокаційних ракет типу Х-31П, ГСН яких здатна "ловити" випромінювання від РЛС "Петріота". Але дальність стрільби яких в 110 км значно менша, аніж дальність пуску ракети PAC-2 в 160 км.

ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Стало відомо, за яких умов Байден погодить передачу Україні зенітних ракетних комплексів Patriot