xcounter
#

Стало відомо, за яких умов Байден погодить передачу Україні зенітних ракетних комплексів Patriot

25995
Patriot PAC-3 MSE, фото ілюстративне
Patriot PAC-3 MSE, фото ілюстративне

У США невдовзі мають на офіційному рівні повідомити про передачу ЗРК Patriot

Вчора, 13 грудня, стало відомо, що у США готують передачу Україні нової системи протиповітряної оборони – зенітних ракетних комплексів Patriot, і офіційне затвердження цієї передачі має відбутися найближчим часом.

Водночас згодом видання The Washington Post опублікувало матеріал, в якому йдеться про таке – представник адміністрації президента США повідомив, що Байден підпише план надання Україні системи Patriot тільки після того, як Міноборони США надасть відповідь на всі питання про навчання та технічного обслуговування, а також законності передачі та впливу на військову готовність США.

Читайте також: Які країни Близького Сходу мають NASAMS, і скільки комплексів звідти можуть "перекочувати" до України

Відзначається, що наразі Пентагон працює над навчальною програмою, яке, як вже повідомлялося раніше, ймовірно буде проходити в Німеччині, а самі навчання триватимуть ймовірно понад шість місяців. Також повідомляється, що ЗРК Patriot, які планують передавати Україні, візьмуть з запасів США, а не з оперативних підрозділів.

"Це буде найскладніше з обладнань, яке Україна отримала на сьогодні...Якби в українців був рік чи два, щоб поглинути Patriot, це не було б проблемою... Я гадаю, що Пентагон дуже нервує з цього приводу", – відзначає один з відставних офіцерів США Марк Ф. Канчіан, який досліджує постачання зброї.

Iris-T SLM
Iris-T SLM

Втім, варто зауважити, що фахівці Повітряних сил ЗСУ успішно опанували такі системи, як IRIS-T та NASAMS і демонструють наразі фактично 100% ефективність цих систем, тому Patriot має стати передусім черговим кроком на шляху до максимальної ефективності української оборони проти російських ракет.

Читайте також: Кому США дозволять в Європі виготовляти зенітні ракети до Patriot, та на яку тривалість розрахований проект