xcounter
#

Як рашисти змарнували свої ракети Х-31П та Х-58, і не змогли знищити нашу ППО

23292
В центрі - російська протирадіолокаційна ракета Х-31П, ілюстративне зображення з відкритих джерел
В центрі - російська протирадіолокаційна ракета Х-31П, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І як діяли наші зенітники, щоб вийти з-під удару російських "мисливців" за нашими ЗРК

АрміяInform виклала публікацію про бойову біографію Героя України, командира батареї ЗРК "Бук-М1" майора Ярослава Мельника, що став зокрема автором такого курйозу – як збити ворожий літак, не випустивши жодної ракети.

За час війни батарея Героя України Ярослава Мельника знищила 28 повітряних цілей ворога – 13 безпілотників, 11 літаків різних типів, 2 гвинтокрили та 2 крилаті ракети рашистів, відстрілявши 40 своїх зенітних ракет. Це більш ніж видатний результат, що був здобутий буквально нелюдськими зусиллями.

Читайте також: Російські літаки хитрістю "виманюють" українські ЗРК: наскільки ефективні такі маневри для рашистів
ЗРК "Бук" Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Але у згаданій публікації агентства АрміяInform можемо знайти й інші деталі, "між рядків" - як рашисти намагались "полювати" на нашу ППО за допомогою літаків тактичної авіації, оснащених протирадіолокаційними ракетами типів Х-31 і Х-58. І як діяли наші зенітники, щоб не потрапити під удар ворога.

Герой України Ярослав Мельник розповідає, що першою збитою ціллю його батареї став армійський Ми-8 рашистів, 26 лютого, біля Запоріжжя. І це може вказувати – коли росіяни в перші годити на дні піднімали у повітря групи своєї ударної авіації, вони не змогли (або не захотіли) всюди забезпечити присутність своїх літаків із протирадіолокаційними ракетами для знищення ППО.

Батарея Мельника у перші години війни, що не потрапити під удар ворога, отримала наказ відійти до Нової Каховки, згодом – до Запоріжжя, а в середині березня 2022 року – переміститись в околиці Ізюму на Харківщині. Що прямо вказує, наскільки складно було в перші тижні війни нашим Повітряним Силам відновити цілісність "покриття" нашої системи ППО по всій території України.

Рашистська протирадіолокаційна ракета типу Х-58, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про свою бойову роботу на Харківщині у березні-квітні 2022 року Герой України Ярослав Мельник розповідає так. Тоді рашисти діяли групами до 10 літаків, частина з яких (або ж всі 10) могли бути оснащені протирадіолокаційними ракетами. Комплекс "Бук-М1" може "вести" при стрільбі лише одну ціль, у той час як інший літак цілком міг відстрілятись своєю Х-31 чи Х-58.

Відповідно, для знищення повітряних цілей орків доводилось застосовувати тактику "кусай та тікай" - тобто виходити на позицію, буквально на декілька секунд вмикати апаратуру, відстрілювати ракету по ворогу та негайно переходити на нову позицію.

ЗРК "Бук" Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

За такої тактики свою важливу роль грав фактор морально-вольової переваги наших зенітників над окупантами.

Власне так і вийшов казус, що наш "Бук" збив літак рашистів без єдиного пострілу – в кабіні ворожого "борта" запрацювали датчики опромінення, а пілот-орк просто перелякався та катапультувався геть. Або ж – що під час одного епізоду підлеглі Мельника збили одразу два літаки ворога – ведучий дурно "підставився" під наш ЗРК, ведений із переляку почав хаотично маневрувати, тому теж "бонусом" отримав ракету в борт.

В центрі - російська протирадіолокаційна ракета Х-31П, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Публікація дозволяє з’ясувати усі складові успіху наших зенітників у захисті неба над Україною від авіації рашистів. Спочатку наші захисники неба доклали нелюдські зусилля, щоб у перші тижні війни наскільки можливо відновити цілісність покриття нашої ППО над всією територією країни.

Потім – зробили усе, щоб рашисти змарнували свій запас протирадіолокаційних ракет Х-31 та Х-58. І наступним кроком – остаточно відбили в орків охоту залітати літаками своїх "ВКС РФ" в зону дії української ППО.

Тим більш, у відкритому доступі є доволі багато фото рашистських ракет типу Х-31, які збила наша протиповітряна оборона.

Читайте також: Як рашисти "промахнулись" по нафтобазам своїми ракетами Х-59 із Су-35, і чому так сильно палало