xcounter
#

РФ не вистачило 5 років, щоб модернізувати 50-річні "літаючі штаби" для управління "чмобіками"

4122
Рашистський "повітряний командний пункт" типу Ил-22М11, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський "повітряний командний пункт" типу Ил-22М11, ілюстративне фото довоєнних часів

Окрім всього іншого, цей факт ставить наступне питання – чи готова взагалі армія РФ до масованого застосування тактичної ядерної зброї

У відкритому доступі з’явилась така інформація - "Экспериментальный машиностроительный завод им. В.М.Мясищева" досі виконує контракт на модернізацію 5 літаків типу Ил-22М11 до версії Ил-22 СУРТ, що можуть виступати в ролі "літаючих штабів" або ж літаків-ретрансляторів.

Контракт був виданий ще в 2018 році, початкова вартість підряду – 1,6 мільярди рублів, або від 310 до 336 мільйонів рублів за "борт". Основний заявлений елемент модернізації – установка нової системи зв’язку та ретрансляції "Сокол", але судячи за довготривалістю робіт, виникає питання про існування взагалі в природі такої системи.

Читайте також: США за останні роки вже декілька разів відпрацьовували сценарії відповіді на тактичний ядерний удар РФ - які рішення приймались
Рашистський "повітряний командний пункт" типу Ил-22, ілюстративне фото довоєнних часів

В активі Повітряних Сил ЗСУ є один пошкоджений Ил-22 рашистів, якому "прилетіло" від нашої ППО на початку квітня 2022 року. За даними довідника The Military Balance, на кінець 2021 року ЗС РФ "на папері" мали всього 5 літаків типу Ил-22 та 12 літаків типу Ил-22М усіх модифікацій. Як розуміємо, фактично рашисти мають як мінімум на 5 машин менше, аніж заявлено.

Радянський Союз виготовляв літаки типу Ил-22 на базі пасажирських лайнерів Ил-18Д в 1970-х роках саме як "літаючі командні пункти" для управління військами на випадок "великої війни" з НАТО, що мала би супроводжуватись активним застосування ядерної зброї усіх видів.

Рашистський "повітряний командний пункт" типу Ил-22, ілюстративне фото довоєнних часів

Перебувати у повітрі кремлівським генералам в такий момент було б потрібно, щоб уникнути впливу факторів масового ураження від ядерної зброї. І за такою логікою "літаючий штаб" на базі Ил-18 підходив майже ідеально, бо з "паспортними" дальністю польоту порядку 6000 км та швидкістю польоту близько 600 км/год міг би кружляти над ТВД до 10 годин включно.

Очевидно, з такої ж логіки РФ після "Холодної війни" не стала знімати зі зберігання свої архаїчні Ил-22. Але далі виникає наступне питання – наскільки армія РФ насправді готова до масованого застосування ядерної зброї. Якщо мінімум третина "літаючих штабів", створених для такого випадку, взагалі несправні та досі стоять на заводі, для "модернізації".

Рашистський "повітряний командний пункт" типу Ил-22, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Росіяни підняли у повітря раритетні "глушилки" Ил-22ПП, безсила "чудо-зброя" проти нашої ППО