xcounter
#

Чому погода має ключове значення для контрнаступу не тільки з огляду на прохідність техніки

Високоточне далекобійне озброєння вимагає точних координат цілей (фото: US DoD)
Високоточне далекобійне озброєння вимагає точних координат цілей (фото: US DoD)
6731

Окрім міцності ґрунту значну роль у веденні наступальних дій мають навіть хмари

Коли мова заходить про будь-які наступальні дії, включно з українським контрнаступом, то одним з факторів, який окреслює його часові межі є погодні умови.

Про це неодноразово нагадують, зокрема й міністр оборони Олексій Резніков, який повідомив, що його мета прорвати оборону ворога з використанням сучасної техніки. Й важливу роль у визначені часи початку операції грає погода. І окрім цілком логічного фактора прохідності ґрунтів, вкрай важливим є хмарність.

Читайте також: Схоже, що США також будуть передавати боєприпаси зі збідненим ураном і не тільки для танків Abrams

І мова йде не про "льотну погоду", яка має значення для безпосередньої авіаційної підтримки військ, та ведення розвідки за допомогою БПЛА, а про видимість із космосу.

Рівень хмарності
Рівень хмарності у районі Маріуполя на 4 квітня, знімок з супутника Sentinel-2

Справа в тому, що ЗСУ активно використовують супутникову розвідку для планування операцій та локалізації складів з боєприпасами, пунктів дислокації резервних підрозділів, центрів управління та інших важливих об'єктів, знищення яких ще перед наступом має величезне значення. І хоча супутникова розвідка є лише одним з елементів отримання інформації, але це вкрай важливий інструмент, який дозволяє побачити цілі там, де не можуть цього зробити БПЛА.

Звісно частина супутників, які використовуються для цієї задачі мають технології SAR, наприклад ICEYE, дозволяють ігнорувати хмарність та навіть рівень освітленості. Але більшість супутникового угрупування використовує оптичний діапазон.

ICEYE
Приклад знімку з супутника ICEYE від ГУР МО

Тобто отримання повного масиву розвідувальної інформації стане можливо лише у випадку, коли над Україною буде панувати безхмарна погода, яка дозволить наповнити так званий "банк цілей" - структурований перелік ворожих об'єктів, які потребують ураження далекобійним озброєнням.

І вже за цим результатом має розпочатися "розм'якшення" оборони противника високоточними ударами у глибині його позицій, які є очевидним маркером початку наступальних дій. І звісно вони будуть здійснюватися на всіх напрямах для того, щоб не робити підказку ворогу.

Читайте також: В України вже масово виробляють 60-мм міни й це дійсно вкрай потрібна зброя для протидії піхотним штурмам