xcounter
#

Схоже, що США також будуть передавати боєприпаси зі збідненим ураном і не тільки для танків Abrams

M829A4 (всі фото: US DoD)
M829A4 (всі фото: US DoD)
5997

У новий пакет допомоги від США, при чому із запасів самих збройних сил, увійшли танкові 120-мм боєприпаси

У новий пакет допомоги від США на 2,6 млрд доларів увійшла значна кількість різноманітних боєприпасів починаючи від мінометних мін та 122-мм снарядів до зенітних ракет для Patriot.

Але у цьому переліку знаходяться й танкові 120-мм боєприпаси, які будуть призначені, як повідомили у Пентагоні на традиційному брифінгу для ЗМІ, призначені не тільки для американських Abrams, але й для інших танків, які передають союзники. Тобто й для Leopard 2, який сумісний за боєприпасами з Abrams.

Читайте також: Що це за антидронові ган-траки від США для ЗСУ та вкрай приємна новина про строки
Abrams

Водночас постачання танкових боєприпасів від США доволі сильно натякає на те, що це будуть снаряди зі збідненим ураном, бо вони виділяються за програмою президентського вилучення - Presidential Drawdown. Тобто безпосередньо з запасів армії США, а стандартним бронебійним підкаліберним боєприпасом для Abrams є снаряди типу M829 в яких використовується збіднений уран. Зокрема сучасними версіями цих боєприпасів є M829A3 та M829A4.

Версія снаряда A3 була створена на початку 2000-х років з огляду на появу у РФ нового покоління динамічного захисту "Контакт-5". Пенетратор M829A3, вагою 10 кг складається зі стальної передньої частини довжиною 10 см та 70 см зі збідненого урану, його діаметр на 3 мм більший за минулі версії снаряда та складає 25 мм. Розігнаний до 1,55 км/с такий снаряд гарантовано пробиває лобову броню російських модернізованих танків на всіх реальних дистанціях бою.

M829A3
M829A3 від Northrop Grumman

M829A4, який знаходиться у виробництві з 2015 року, з огляду на наявну інформацію, не отримав значний конструкційних змін самого пенетратора, а нововведення торкнулись гільзи.

Водночас варто зазначити, що окрім бронебійних боєприпасів у танках Abrams також існують й інші, кумулятивні M830, багатоцільовий M830A1 з програмованим підривом, а також вкрай необхідний для боротьби із живою силою противника картечний M1028.

Кожен такий снаряд містить понад 1000 вольфрамових елементів, які також ефективні проти живої сили в укриттях та легкої бронетехніки.

Читайте також: Як Т-55 ризикнули 20 років тому повоювати з британськими Challenger 2 і що з цього вийшло