xcounter
#

Що це за антидронові ган-траки від США для ЗСУ та вкрай приємна новина про строки

Mk 38 MOD 2 у 25-мм калібрі (фото: US DoD)
Mk 38 MOD 2 у 25-мм калібрі (фото: US DoD)
11421

З огляду на все США для України передають потенційно найефективнішу систему боротьби з дронами, аналогічну Skynex

У черговому пакеті допомоги від США на 2,6 млрд доларів, який був виділений 4 квітня та охоплює ряд нових для України систем та величезну низку різноманітних боєприпасів, містить доволі незвичний вид озброєння, який у США назвали ган-траком з 30-мм автоматичною гарматою - 30-mm gun truck.

Що це таке, а також доволі стислі строки передачі цього виду озброєння оголосили на традиційному брифінгу для ЗМІ у Пентагоні. Зокрема мова йде про систему, яка озброєна 30-мм автоматичною гарматою та призначена саме для боротьби з дронами-камікадзе і буде встановлятись на вантажні автомобілі.

Читайте також: Як Т-55 ризикнули 20 років тому повоювати з британськими Challenger 2 і що з цього вийшло

З огляду на опис мова йде про використання фактично бойового модуля, з оптико-електронною системою виявлення цілей та наведення, змонтоване на колісному шасі. Прикладом такого бойового модуля може бути Mk 38 MOD 2, який встановлюється на кораблі.

І хоча поки жодних нових деталей відносно цих ган-траків немає, але уточнення про 30-мм калібр у цьому випадку можливо має значно більше значення. Бо у Mk 38 MOD 2 використовується 25-мм автоматична гармата M242 Bushmaster. А 30-мм поки для США є здебільшого специфікою, хоча вже використовується у деяких бронемашинах, наприклад у бойовому модулі M1296 Stryker Dragoon, але в американських збройних силах він значно поступається за поширенням 25-мм.

І якщо "підбирати" 30-мм автоматичну гармату для анти-дронової системи, то найкращим кандидатом для цього буде Mk 44 Bushmaster II через те, що вона має програматор боєприпасів.

А програмований підрив для знищення дронів є одним з найкращих за ефективністю, бо дозволяє декількома боєприпасами гарантовано уражати БПЛА. Така концепція реалізована зокрема у німецькому Skynex (також відомий, як MANTIS).

Щодо строків передачі таких систем до України, то попри те, що вони виділяються за програмою Ініціативи сприяння обороноздатності України (Ukraine Security Assistance Initiative - USAI), коли озброєння замовляється безпосередньо від виробника, то у Пентагоні зазначили, що для постачання цих систем знадобиться лише декілька місяців.

Водночас поки США замовили для України лише дев'ять таких систем. І скоріш за все подальше збільшення їхньої кількості напряму залежить від ефективності, які вони продемонструють у реальних умовах. А альтернативною системою наразі розглядається комплекс з керованими малокаліберними ракетами (модернізованими НУРСами Hydra) - APKWS, додаткові 10 таких систем також увійшли у новий пакет допомоги від США.

Читайте також: ЗСУ могли отримати "Шилки" від Польщі ще кілька місяців тому, вони десятками "косять" рашистів