xcounter
#

В України вже масово виробляють 60-мм міни й це дійсно вкрай потрібна зброя для протидії піхотним штурмам

60-мм міна UB-60 від "Української бронетехніки"
60-мм міна UB-60 від "Української бронетехніки"
6315

В "Українській бронетехніці" повідомили, що вже виробили понад 100 тисяч 60-мм мін для ЗСУ

Вітчизняна компанія "Українська бронетехніка" проінформувала, що активно постачає до ЗСУ 60-мм мінометні міни, виробництво яких поновлено саме в Україні на релокованих та рознесених потужностях.

Загалом таких боєприпасів вже поставлено понад 100 тисяч одиниць, тобто про відновлення виробництва повідомлено вже пост-фактум, а не у вигляді анонсу.

Читайте також: Поляки натякають, що на Rosomak для ЗСУ можуть поставити модулі від Австралії, щоб прискорити виробництво

Зазначається, що сам боєприпас постачається за натівським підходом, коли міна, вишибні заряди та патрон, а також детонатор постачаються разом у герметичному тубусі. Тобто міна одразум готова до використання, а не потребує підготовки до стрільби вже на позиціях.

Й попри те, що калібр міни найменший з нині існуючих - 60 мм, й мають дальність вогню близько 2,5 км, саме такі міномети у масовій кількості є вкрай дієвим протипіхотним засобом. Вони можуть розміщуватись на "нулі" та забезпечувати ураження живої сили противника безпосередньо самими бійцями, які знаходяться на рубежі оборони. Або забезпечувати додатковий підтримуючий вогонь для атаки. При цьому режим стрільби дозволяє за 3 хвилини виконати до 45 пострілів.

M224
60-мм міномет M224 армії США (фото: US DoD)

Цікаво, що історично, ще за часи СРСР на такий вид озброєння радянська армія уваги не звертала. Хоча мала реальний досвід активного використання по собі 50-мм мінометів німцями під час Другої світової війни, які передавались безпосередньо на взводний рівень і мали не менше значення за кулемети.

І хоча вогневі можливості 60-мм мінометів менші за 82-мм, але значно більша мобільність в силу менших розмірів, а також те, що така зброя "спущена" на нижчий рівень, робить її, як мінімум, не менш ефективною. Й ЗСУ доволі активно використовують 60-мм міномети, зокрема американські M224.

А вітчизняний 60-мм міномет М60-16 "Камертон" від "Маяка", що входить до складу "Укроборонпрому" потрапив до війська у 2017 році. Зазначимо, що "Українська бронетехніка" також виробляє власний 60-мм міномет.

60-мм міномет від
60-мм міномет від "Української бронетехніки"
Читайте також: Що це за антидронові ган-траки від США для ЗСУ та вкрай приємна новина про строки