xcounter
#

Поляки натякають, що на Rosomak для ЗСУ можуть поставити модулі від Австралії, щоб прискорити виробництво

6901
Процес виробництва польських бронемашин, фото - PAP/Zbigniew Meissner
Процес виробництва польських бронемашин, фото - PAP/Zbigniew Meissner

Темп виробництва польських БТР для України залежатиме зокрема від "зовнішніх" факторів також

Бронетранспортери Rosomak за контрактом для Збройних Сил України коштуватимуть майже 1 мільярд доларів або декілька мільярдів польських злотих, та постачатимуться з різними варіантами озброєнь. І це будуть не лише бойові модулі польського виробництва Hitfist чи ZSSW 30, тут можуть бути й інші варіанти, в залежності від побажань замовника.

При цьому темпи поставок Rosomak залежатимуть зокрема від наявності тих чи інших комплектуючих та "очікувань від української сторони", заявив керівник польського оборонного концерну PGZ Себастьян Хвалек (Sebastian Chwałek) в ефірі Polsat News.

Читайте також: Схоже, Німеччина планує передати Україні БТР Fuchs, але "анонс" про це зробив поки лише Rheinmetall

Хвалек також заявив, що остаточна конфігурація Rosomak для ЗСУ узгоджуватиметься зокрема з фінською Patria як ліцензіатом. І це можна вважати натяком ось на що – ті 100 важких бойових модулів R800S для бронетехніки, які австралійська Electro Optic Systems має поставити в рамках контракту з "Укрспецтехноекспортом" на 80 мільйонів доларів, у першу чергу призначаються саме для установки на польські бронемашини для України.

Тим більш, що вказівку на варіант із R800S для Rosomak можемо побачити також на шпальтах польського Defence24, що заодно показує, що до установки таких модулів на свої бронемашини ЗСУ готуються як мінімум самі поляки. Хоча, звісно, це аж ніяк не говорить про реальні наміри української сторони.

Польський Rosomak з модулем ZSSW 30, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, відсилка до узгоджень з фінською Patria як ліцензіатом має значення ось в якому руслі – Польща зараз завершує перемовини з Фінляндією про те, щоб подовжити строк угоди на ліцензійне виробництво бронемашин Rosomak до 2028 року (в попередній ітерації строком завершення був 2023 рік). І тут цілком можливо, що установка "нештатних" бойових модулів також вимагатиме окремого узгодження із фінською Patria.

Щодо темпів виробництва бронемашин Rosomak на потужностях польського PGZ – у відкритих джерелах є показник, що зараз цей параметр складає 100 одиниць на рік, але за потреби може бути збільшений удвічі. Тим більш, що самі поляки виражають готовність суттєво прискорити темп виробництва своїх бронемашин для ЗСУ.

Польський Rosomak з модулем Hitfist, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна активно замовляє польське озброєння, й до Rosomak та Krab можливо додати ще й самохідний міномет Rak