xcounter
#

Чи взагалі є сенс у крилатих ракетах з 45- та 16-кг бойовими частинами або навіщо Barracuda від Anduril

Barracuda-500 (фото: Anduril)
Barracuda-500 (фото: Anduril)
6719

Нові ракети сімейства Barracuda від американської Anduril мають дальності у 900, 370 та 150 км, але бойові частини 45 та 18 кг

Минулого тижня американська компанія Anduril, яка відома своїми дронами, презентувала проєкт крилатих ракет сімейства Barracuda, які повинні стати масовим та дешевим далекобійним засобом високоточного ураження.

Під час презентації було зазначено, що для їх виробництва необхідно вдвічі менше часу та деталей для виробництва, на 95% менше інструментів, бо зібрати їх можливо за допомогою ледь не лише викрутки й гайкового ключа, а вартість буде на 30% дешевше за наявні зразки.

Читайте також: Хусити показали "гіперзвукову" ракету, якою майже проломили ПРО Ізраїлю: схоже це Fattah з Ірану

Водночас згодом були оприлюдненні характеристики цих ракет. Мова йде про дальності від 150 км для найменшої Barracuda-100, яку можна запускати з вертольотів, до понад 900 км для Barracuda-500 під F-16 та інші літаки тактичної авіації. Але вага бойових частин поставило питання реальної ефективності цих ракет та самої ідеї Barracuda.

Бо у найбільш далекобійній ракеті Barracuda-500 вага бойової понад 45 кг. І це найбільша бойова частина з усіх, бо на Barracuda-250 із дальністю понад 370 км лише 18 кг, як і на Barracuda-100.

Barracuda Anduril

І на перший погляд пропозиція від Anduril не виглядає міцною. Наприклад, конкурентом Barracuda-500 можливо вважати AGM-158 JASSM-ER від Lockheed Martin, яка також має дальність понад 900 км. Але на таку відстань вона доставляє повноцінну 450-кг бойову частину, яка більша у 10 разів за пропозицію Anduril.

Бойова частина AGM-158 JASSM-ER
Бойова частина AGM-158 JASSM-ER

Конкурентом Barracuda-250 із дальністю понад 370 км та вагою БЧ лише у 18 кг, можливо вважати Joint Strike Missile, яку США вже замовляє для F-35. Обидві крилаті ракети входять у внутрішній відсік озброєння винищувача п'ятого покоління, але ракета від Kongsberg та Raytheon має дальність понад 500 км, а несе бойову частину вагою 120 кг.

Barracuda-250
Barracuda-250

Навіть для Barracuda-100 із дальністю понад 150 км бойова частина у 18 кг виглядає замалою. Для порівняння, це вага бойової частини 122-мм некерованого реактивного снаряда для РСЗВ "Град". Водночас у SDB, яку з висотного польоту можливо кидати з літаків на 110 км, вага бойової частини понад 90 кг.

Barracuda-100
Barracuda-100

Тобто загалом виходить, що всі ракети Anduril проєкту Barracuda програють можливим конкурентам. При цьому обіцяне скорочення ціни на 30% навряд може це компенсувати. Але доволі наївно думати про те, що у компанії вирішили вийти на ринок із заздалегідь провальним продуктом.

Бо увагу слід приділити не лише вартості, а значному скороченню виробничих циклів, потребах у комплектуючих та виробничих інструментах, а з нею і до кваліфікації робітників. Тобто це ракета, виробництво якої можливо розгорнути ледь не у "гаражах" і саме за рахунок цього зробити масовою.

Barracuda-500
Barracuda-500

Це дуже важливо, бо в Anduril прямо зазначили, що ракет для протистояння із серьозним противником потрібно не просто багато, а дуже багато. І якщо брати Barracuda-500, то її дальності цілком вистачає для того, щоб бити по глибоких тилах РФ та Китаю.

А 45-кг бойової частини достатньо для ураження доволі широкої категорії цілей, про що свідчить український дрон "Лютий", який має аналогічну бойову частину, а також Shahed-136, який несе 50-кг БЧ, хоча у РФ працювали над її збільшенням до 90 кг. Тобто мова йде не про заміну умовних JASSM та Tomahawk, а про доповнення арсеналу виробом для "великої війни", яка потребуватиме мобілізації не просто західного ОПК, а всієї західної економіки та промисловості.

Читайте також: Нова крилата ракета AGM-158 JASSM XR з дальністю, як у Tomahawk: не під F-16, але це взагалі не проблема