xcounter
#

Чи дійсно у Shahed-136 збільшили бойову частину до 90 кг та на яку кількість дронів розраховує РФ

Чи дійсно у Shahed-136 збільшили бойову частину до 90 кг та на яку кількість дронів розраховує РФ
4500

Для РФ Shahed-136 став основним далекобійним засобом ураження, тому не дивно, що ворог постійно намагається збільшити його виробництво та модернізувати

У РФ йдуть активні роботи з модернізації далекобійних дронів-камікадзе Shahed-136, які виробляються у "Алабузі", що поряд із Набережними Човнами. І сьогодні, 22 квітня, українські джерела повідомили про те, що у злитій документації російських виробників є свідчення про роботи над збільшенням бойової частини дрона до 90 кг та інші нововведення.

Зазначимо, що джерелом зазначалась спільнота Inform Napalm, але попри вказання посилання, воно не містило цієї інформації. Тому спільнота зазначила, що інформація про модернізацію Shahed-136 може бути "викривленою, або хибною".

Читайте також: Якою ракетою били по рятувальному судну "Коммуна" та чи було воно ціллю

Defense Express в цій ситуації вирішив розібратися з точки зору верифікації інформації щодо доволі важливих робіт окупантів над наймасовішим для них засобом далекобійних атак.

На жаль, відповідно до отриманої інформації з власних джерел, роботи зі збільшення бойової частини Shahed-136 до 90 кг знайшли підтвердження, як і інші роботи ворога над цим дроном. Про це говорять отримані слайди з презентації конструкторских робіт, які проводяться у "Алабузі", при цьому з метою мінімального втручання у конструкцію, що означає швидку реалізацію рішень.

Встановлення бойової частини вагою 90 кг у Shahed-136 проводиться шляхом перенесення частини бортової радіоелектронної апаратури з носової частини та частини паливних баків з метою збереження центру мас.

Нова бойова частина виробництва "НИИ Машиностроения им. Бахирева" отримала індекс БЧ-90 та позначається, як "ОФБЗ". Останнє скоріш за все розшифровується, як осколоково-фугасна бронебйно-запалювальна. З огляду на схему бойової частини вона має готову кумулятивну воронку, що дозволяє пробивати перешкоду.

БЧ-90 шахед 90 кг

Також наведені дані, що декілька таких Shahed-136 були використані для атаки 25 листопада 2023 року по об'єкту на північ від Запоріжжя. У цей день ворог дійсно запускав такі дрони, але за офіційною статистикою від Командування Повітряних сил 74 з 75 з них були збиті.

Зазначається, що ефективність 90-кг бойової частини у порівнянні зі штатною вагою 50-кг більша на 70%, зрештою вага вибухівки в них 62 кг проти 28 кг. Водночас збільшення ваги бойової частини призводить до зменшення дальності польоту, за деклараціями, з 1350 км до 650 км за ідеальних погодних умов.

БЧ-90 шахед 90 кг

Окрім того, на слайдах також показана вже відома термобарична бойова частина вагою 50 кг, яка виробляється "НИИ Прикладной химии".

А також пропонується встановлювати інші 50-кг осколово-фугасні-заппалювальні від "НПО "Базальт" та "НИИ Машиностроения им. Бахирева".

Також у звіті міститься дані щодо потреб у бойових частинах, що прямо говорить про плани виробництва Shahed-136 у РФ, хоча і без строку реалізації. За ними термобаричних бойових частин планується замовити 3000 одиниць, осколово-фугасних запалювальних вагою 50 кг загалом 7000 одиниць.

А нових БЧ-90 лише 30 для проведення тестів із можливим серійним виробництвом до 1000 одиниць. Таким чином загальна потреба у бойових частинах на невизначений період становить 11 тисяч.

Таким чином щодо збільшення ваги бойової частини у Shahed-136, то наразі можливо лише констатувати, що у РФ проведено конструкторські роботи, але попри тести нової БЧ-90 ще у листопаді, інформації щодо використання дронів з нею не зафіксовано.

Читайте також: F-16 проти X-62A VISTA: хто переміг поки таємниця, але "автономний" літак показав гарні результати