xcounter
#

Якою ракетою били по рятувальному судну "Коммуна" та чи було воно ціллю

5707
Рятувальне судно "Коммуна"
Рятувальне судно "Коммуна"

Ураження "Коммуни" у окупованому Севастополі залишило Чорноморський флот РФ без унікального рятувального судна

У результаті удару 21 квітня по базі ВМФ РФ у окупованому Севастополі, як повідомив речник ВМС України Дмитро Плетенчук, було уражено російське рятувальне судно "Коммуна". Ступінь пошкоджень наразі залишається невідомою, але на єдиному відео з місця подій було зафіксовано пожежу на судні, а очевидець говорить про влучання ракети.

Водночас взагалі без відповіді залишається питання, а чим саме били. Бо рашиські "воєнкори" повідомили, що ракета була одна та ідентифікована як Harpoon або "Нептун". Щодо американської ракети, то її можливо одразу виключити з переліку, бо передані Україні версії мають дальність до 150 км.

Читайте також: Нейромережа, розпізнавання цілей та мікрокомп'ютер: справжній машинний зір на українських FPV-дронах

Своєю чергою "Нептун" вже успішно використовувався для удару по кораблях у Севастопольській бухті. Це сталось 24 березня 2024 року під час комбінованої атаки. Саме тоді однією з цілей для "Нептуна" став захоплений ворогом у 2014 році великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський".

Цей удар вже прямо казав, що українська ракета "Нептун" пройшла модернізацію і не лише шляхом збільшення дальності як мінімум до 400 км, про що вже було відомо. Бо, скоріш за все, у ракеті була оновлена системи наведення і тепер є можливість атаки кораблів, що знаходяться у причалу. Окрім того додалась можливість активного огинання рельєфу місцевості. А це значно складніше, ніж захопити корабель посеред відкритого моря та рухатись над рівною водною поверхнею.

Водночас у випадку атаки рятувального судна "Коммуна", то не факт, що було ціллю удару. Бо це судно знаходилось посеред інших кораблів.

На супутниковому знімку зробленому за пару днів до удару поряд із "Коммуна" стоїть сторожовий корабель проєкту 1135 "Буревестник" та великий десантний корабель проєкту 775, а також менші військові кораблі та судна забезпечення.

І якщо повернутися до системи наведення "Нептуна", то за логікою роботи активної радіолокаційної головки самонаведення для неї найбільш пріоритетною ціллю буде найбільший корабель.

А рятувальне судно "Коммуна" - це 100 метрове судно-катамаран зі складною арковою конструкцією кранового оснащення. І саме завдяки цьому воно на радарі буде виглядати навіть більш великим об'єктом ніж воно є насправді. Тому для протикорабельної ракети "Коммуна" буде виглядати дуже яскравою та "привабливою". І тому цілком логічно, що саме його обрала головка самонавдення.

Але, у будь-якому випадку, ураження та виведення з ладу рятувального судна "Коммуна" є доволі позитивним наслідком атаки. Бо, по-перше, прорив протиповітряної оборони окупованого Севастополя, на цей раз був здійснений не шляхом масованого запуску, а це є важливим фактором оцінки реальних можливостей ворога.

По-друге, "Коммуна" активно здійснювала операції з підйому вантажів та озброєння зі знищених кораблів Чорноморського флоту РФ. Окрім того, задача корабля - порятунок затонулих підводних човнів. І це єдине судно з такими можливостями у ворога на Чорному морі, якому з 1915 року так і не змогли знайти заміну.

Читайте також: Як Україна атакувала ATACMS та дронами, збивала Ту-22М3, Фінляндія згадує, як робити артилерію, а також інші новини тижня