xcounter
#

Хусити показали "гіперзвукову" ракету, якою майже проломили ПРО Ізраїлю: схоже це Fattah з Ірану

3463
Хусити показали "гіперзвукову" ракету, якою майже проломили ПРО Ізраїлю: схоже це Fattah з Ірану

Мова йде про іранську ракету, яка створена з використанням нових та доволі складних технологій, які Тегеран міг отримати з РФ

Єменські хусити оприлюднили відео з ракетою, яка була використана для удару по Ізраїлю 15 вересня, коли найпотужніша у світі система протиракетної оборони не змогла штатно відпрацювати. Нагадаємо, що попри роботу системи Arrow-3, яка є найвищим ешелоном ізраїльської ПРО, перехоплення хуситської ракети сталось лише над Ізраїлем і знищити бойову частину ракети у повітрі не вдалось.

На оприлюдненому відео - ракета, яка під назвою Palestine-2. Але існує аргументоване припущення, що це нова версія іранської "гіперзвукової" іранської Fattah, яка була продемонстрована у 2023 році, але зі збільшеною дальністю.

Читайте також: Які проблеми з розконсервацією танків росіяни могли мати на прикладі своїх Т-80

Бо для Palestine-2 задекларований показник у 2150 км вочевидь близький до реального, бо для удару з Ємену по Тель-Авіву необхідно подолати близько 2000 км. Водночас у Fattah він 1400 км. У всьому іншому, включно із габаритами та описом, включно зі швидкістю нібито до 16 Махів, Palestine-2 в цілому відповідає Fattah.

Зазначимо, що Fattah створена за двоступеневою схемою, при цьому другий ступінь із бойовою частиною нібито може активно маневрувати для протидії засобам протиракетної оборони. Щодо ваги бойової частини, то у Fattah вона оцінена на рівні 350-450 кг, щодо Palestine-2 - цей показник невідомий.

Таким чином, вочевидь, Іран через єменських хуситів провів випробування своєї нової ракети у реальних умовах проти ізраїльської системи протиракетної оборони. При цьому ці випробування у Тегерані можуть вважати вдалими, бо мова йшла про одиничний пуск перехоплення якого було лише частковим.

Водночас сама ракета Fattah в Ірані анонсована саме як "протиізраїльська ракета" з вихвалянням, що вона долетить до нього за 400 секунд. І Іран цілком може спробувати здійснити масовий комбінований удар з використанням цих та інших балістичних ракет для перевантаження системи ПРО Ізраїлю.

Fattah ракета іран

Варто додати, що поява в Ірану таких ракет, які вочевидь дійсно можуть розганятися до надвисоких швидкостей та мають бойові блоки, що можуть певною мірою знижувати ефективність систем ПРО, вочевидь дуже тісно пов'язана із партнерством Тегерана та Москви.

Бо для створення таких ракет необхідно було отримати цілий набір технологій включно із високоефективним твердим паливом, жаростійкими матеріалами, системами навігації та управління, які здатні працювати в умовах великих перевантажень при маневруванні бойового блока.

Читайте також: Туреччина має уже трьох потенційних покупців Hurjet на експорт, а тепер хоче двигуни в США під цей літак