xcounter
#

Які проблеми з розконсервацією танків росіяни могли мати на прикладі своїх Т-80

11961
Російські Т-80БВМ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російські Т-80БВМ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цей матеріал хоч і має ретроспективний характер, але може бути доволі ілюстративним щодо довготривалих тенденцій

Ресурс btvt_2019 оприлюднив цікаві ретроспективні дані, які описують технічні проблеми росіян при знятті зі зберіганні та розконсервації танків типу Т-80Б (БВ). Забіжимо наперед і скажемо, що оприлюднені там матеріали мають ретроспективний характер і стосуються 2022 року, та заодно можуть виглядати дещо нерепрезентативними вцілому по процесу розконсервації та відновлення рашистських ОБТ, оскільки там мова про аналіз технічного стану лише 61 танка типу Т-80Б(БВ).

Ну й крім того, автор ресурсу підкреслює, що повнота відсутня по даним щодо часу постановки цих машин на зберігання. Однак ті дані, які будуть наведені нижче, ми вважаємо доволі ілюстративними щодо загального характеру проблем, які могли спіткати росіян при розконсервації танків.

Читайте також: Що нам дає підрахунок по запасам Т-80 рашистів, які можуть не закінчитись до 2026 року
Російські Т-80БВМ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо переходити безпосередньо до наведених матеріалів, то там мова про те, що аналіз технічного стану цих танків, котрі зберігались на відкритому майданчику, відбувався в період з 27 травня по 14 червня 2022 року.

При цьому зазначається, що на 61 ОБТ припало 44 відмови, і найбільша кількість відмов припадав на танки виробництва 1984 року (12 відмов), 1989 року (10 відмов), 1986 року (9 відмов), 1983 року (7 відмов) та 1985 року (6 відмов). Ми навмисне у цьому переказі вирішили подавати саме в порядку зменшення по кількості відмов на рік випуску танків, бо це є ілюстративним до принципу "чим довше машина може стояти на зберіганні, тим вищою може бути кількість відмов".

Якщо уже далі говорити про характер неполадок, виявлених у танках, то найбільше відмов було по озброєнню (21), електричному та радіо обладнанню (13 відмов), по силовій установці (8) і трансмісії (2).

Демонстрація рашистських Т-80БВМ, вересень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Що цікаво, якщо розбиратись у розрізі відмов по складовим танків, то там найбільша кількість неполадок припадає на приціл-далекомір 1Г42 (7 відмов), двигун (4 відмови), стабілізатор озброєння (3 відмови). Також, що цікаво, на 24 із 61 танка було зафіксовано відсутність секцій термозахисту кожуха гармати 2А46М.

Простіше кажучи, в цих випадках мова була про те, що машини з неполадкам буквально не здатні виконувати завдання навіть на рівні "їздить та стріляє".

Усе вищенаведене може слугувати ілюстрацією по тому, які проблеми з технічним станом можуть бути в танків РФ, які зберігаються на відкритих майданчиках. Водночас, відсутні наразі дані по тому, яка була доля цих Т-80БВ, по яким було виявлено означені неполадки.

Нагадаємо, що у вересні 2023 року були повідомлення про те, що РФ хоче поновити випуск саме Т-80, але про практичну реалізацію цих планів рашистів наразі невідомо.

Читайте також: Захистили так, що не впізнати: ЗСУ показали та розповіли про Leopard 1 (фото та відео)