xcounter
#

Відступ рашистів з Херсону: чи вистачить плавзасобів та скільки часу необхідно ворогу, щоб втекти за Дніпро

Відступ рашистів з Херсону: чи вистачить плавзасобів та скільки часу необхідно ворогу, щоб втекти за Дніпро
4630

Загнавши на правобережжя величезне угрупування, тепер у рашистів головна проблема вивести навіть не живу силу, а техніку

Після того, як у Москві оголосили рішення щодо відступу з плацдарму на правому березі Дніпра у Херсонській області, головним питанням є тонка межа між організованим відступом та панічною втечею.

Перетин цієї межі й відрізняє окремий вид бойових дій під назвою "відступ" від хаотичного руху з втратою керування підрозділів. І це враховуючи те, що ЗСУ будуть лише посилювати тиск на ворога, який і так змусив Кремль оголосити про відведення військ у спробі "зберегти обличчя".

Читайте також: Україна буде без важких БПЛА з ракетами Hellfire: дві перепони на шляху цієї зброї до ЗСУ

В цих умовах організований відхід для армії РФ означає ведення ар'єргардних боїв, мінування смуг наступу ЗСУ та залучення всіх сил та засобів для того, щоб виграти головний ресурс в цій ситуації - час. І саме від цього параметру - часу, який потрібен для того, щоб вивести з плацдарму свої сили й залежить ледь не все. Більше того, ЗСУ ще з літа активно "працювали" по всім мостам через Дніпро - автомобільного та залізничному поблизу Херсону та через греблю ГЕС у Новій Каховці.

Ще один фактор - це сили, які необхідно вивести. В цьому питанні існує доволі широкий спектр оцінок, за даними ГУР Міноборони України, мова йде про показник до 40 тисяч особового складу. Але треба враховувати те, що частина тилових підрозділів вже виведена, про що, наприклад, свідчить вже пуста Чорнобаївка де розташовувались штабні структури угрупування армії РФ.

Також 20 жовтня заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України Олексій Громов повідомив, що на "Південнобузькому операційному районі противник зосередив до 45 БТГр". І у питанні перекидання підрозділів важливіша кількість техніки, виведення якої є головною умовою проведення відступу, бо це означає збереження шансів на поновлення боєздатності підрозділів.

Апроксимовано у кожній російській БТГр близько 120-200 одиниць техніки, з яких 60-100 одиниць - це бронетехніка (танки, БМП, БТРи) та артилерія, все інше - автотранспорт. Але частина БТГр на плацдармі, з максимальною долею вірогідності, була не повного складу.

Тому, для виключно приблизних ілюстративних розрахунків, можливо взяти нижню межу оцінки кількості техніки в одній БТГр. Тобто мова йде про "махіну" з 5400 одиницями військової техніки, з яких 2700 одиниць - бронетехніка. Це угрупування можливо знову умовно поділити на два, одна частина знаходиться північніше річки Інгулець, друга - південніше, поблизу самого Херсону.

Північна частина має свій логічний вихід на лівий берег - гребля ГЕС у Новій Каховці. Реальна пропускна спроможність цієї переправи невідома. Нібито шлюз ГЕС засипано, а через канал ГЕС перекинуті додаткові мости.

Цікавіше з "херсонським" угрупування. За оцінками OSINT-фахівця NLwartracker, поблизу Херсону діє вісім поромів та барж, які використовуються для перекидання сил армії РФ.

Херсон паром
Паромні переправи через Дніпро та місця завантаження/розвантаження та концентрації техніки (@NLwartracker)

При цьому на лівому березі використовується, окрім переправи поблизу Антонівського автомобільного моста, ще дві точки розвантаження: Гола Пристань та Олешки.

паром херсон олешки
Місце розвантаження у Олешках (@NLwartracker)

Також, завдяки вихвалянню самих рашистів відома пропускна спроможність парома, який працює поблизу Антонівського моста. З огляду на нещодавні відео від рашистів, він й досі працює.

Цікаво, що армія РФ вихвалялись, що його пропускна спроможність до 320 тонн та до 30 одиниць техніки. Але якщо рахувати у легковому транспорті, бо у танках це буде до 6 одиниць або до 20 БМП/БТРів або вантажного транспорту. Час переправи в один бік складає 40 хвилин. Тобто додавши час на завантаження/розвантаження - до 12 рейсів на добу в один бік за добу.

Відносно переправ з Голої Пристані, то фігурувала інформація, що в один бік судно йде до 1,5 годин. Додати час на завантаження/розвантаження - близько 6 рейсів за добу в ідеальних умовах. Аналогічні параметри можливо взяти й для маршруту Херсон-Олешки. Загалом на цих маршрутах працює до 7 плавзасобів. І всіма силами в ідеальних "лабораторних" умовах можливо здійснити до 54 рейсів з Херсону через Дніпро за добу.

Але це в ідеальних умовах, і в реаліях цей параметр навряд буде більшим за 20 рейсів через обстріли, складності з організацією завантаження техніки, яка не може очікувати перед переправою, а невеликими партіями розташовується поряд.

Організація переправи через Дніпро
Організація переправи через Дніпро (@NLwartracker)

Таким чином умовно за добу армія РФ може вивести до 400 одиниць військової техніки. Таким чином, навіть при максимальній організації всього процесу, відхід з Херсону армії РФ триватиме з тиждень.

І це, знову таки, найбільш "оптимістичний" для рашистів строк, коли всі складові працюють, як "годинник". Але у здатність армії РФ організувати такий складний механізм віриться більш ніж слабо, як й те, що ЗСУ не будуть робити все можливе для перешкоджання ворогу здійснити організований відхід.

Читайте також: Названі строки прибуття до України додаткових САУ Caesar від Франції